Fun Fact Friday: de helft van de jonge singles vindt het vervelend als iemand vraagt waarom ze geen relatie hebben

Bij serie 3vraagt

‘Waarom heb jij eigenlijk geen vriendin? Ben je zo kieskeurig?’ Wie al een tijdje single is, kent het waarschijnlijk wel: het nieuwsgierige kruisverhoor over waarom je geen geliefde hebt.

Maar die vragen zijn lang niet altijd welkom: 48% van de jongeren die single is, zit er helemaal niet op te wachten. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Bekijk hier het hele rapport!

giphy


Marjon (32) is al haar hele leven single en maakte daar een serie over voor NPO 3. Ook zij wordt er een beetje moe van dat mensen steeds maar vragen naar haar single status. “Ik krijg al vijftien jaar de vraag: ‘Waarom heb jij eigenlijk geen man? Je bent toch zo leuk?’ Dat zijn twee vragen waar ik gewoon geen antwoord op kan geven.”

Wie wordt verliefd op wie?

Sommige singles hebben gewoon (nog) geen behoefte aan een relatie, of ze zijn de juiste persoon nog niet tegengekomen. Wat nou precies bepaalt of je wel of niet verliefd op iemand wordt, weten we niet. Uit onderzoek blijkt wel dat de meeste mensen uiteindelijk terechtkomen bij een partner met dezelfde sociale en etnische achtergrond. En ook intelligentie, aantrekkelijkheid en het delen van dezelfde normen en waarden spelen een rol.

Wil je meer weten over hoe en waarom we verliefd worden? Lees dan dit artikel van NPO Focus.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.