Fun Fact Friday: Bijna de helft van de jongeren heeft last van keuzestress

Lichtelijk in paniek raken wanneer je denkt aan je studiekeuze? Niet weten wat voor baan je wil? Geen flauw idee wat je vanavond moet gaan koken? Kortom, keuzestress? Relax, je bent niet alleen. Uit een onderzoek van Een Vandaag en 3vraagt blijkt dat 46 procent van de jongeren veel last heeft van keuzestress.

Oneindige mogelijkheden 

We leven in de eenentwintigste eeuw en hebben nog nooit zó veel mogelijkheden gehad op vrijwel ieder gebied. Super tof aan de ene kant, maar er zijn de afgelopen jaren verschillende onderzoeken verschenen waaronder die van 3Vraagt die laten zien dat jongeren er niet bepaald gelukkiger van worden, maar juist veel stress hebben.

Studiekeuzes 

Vooral studiekeuze veroorzaakt veel stress, helemaal sinds de invoering van het sociale leenstelsel. Maak je toch niet de goede studiekeuze? Dan is dat een heel duur grapje. De goede studie kiezen is dus essentieel. Maar ja, je bent ergens tussen de 16 en 19, hoe moet je in hemelsnaam weten wat je de rest van je leven wil gaan doen en wat het beste bij jou past?

Help!

Van keuzestress kan je vermoeid worden, slecht slapen of prikkelbaar zijn. In het ergste geval kan je er psychische klachten, faalangst of chronische hoofdpijn aan overhouden. Keuzestress is iets waar heel veel jongeren last van hebben, dus praat erover, zorg dat je ook leuke ontspannende dingen doet èn check de afleveringen van Falen en Opstaan, een serie over generatie Z en hun keuzestress. 


Meer Fun Fact Fridays? Hier vind je alle feitjes op een rij!