FUN FACT FRIDAY: Bijna de helft van de jongeren eet minstens een keer per week fastfood

Een avondje stappen is niet compleet zonder afsluitende vette hap, pizza bestellen zodat je zelf niet hoeft te koken en vrijdag patatdag. Dikke kans dat dit ook jouw rituelen zijn. Bijna de helft van de jongeren eet toch zeker wel één keer in de week fastfood.

Wat is fastfood?

Nu vraag je je na het lezen van de choquerende gevolgen van het eten van fastfood misschien af wat er dan allemaal onder fastfood valt. Dat zal ik je even haarfijn uitleggen. Fastfood is eigenlijk heel letterlijk: snel eten. Het is snel gemaakt en je eet het ook snel. Dit komt door de manier waarop het gemaakt is. Je hoeft niet veel te kauwen, omdat er weinig vezels in zitten. Het is ongezond en relatief goedkoop. In het onderzoek van 3vraagt valt patat, snacks (kroketten/frikandellen), hamburger, pizza en döner kebab/shoarma onder fastfood. Producten als chips, snoep en gebak horen hier niet bij.

Mentale gezondheid 

Bestel je wel eens pizza? Ga je regelmatig langs de McDonalds of ben jij kind aan huis bij de Febo? Dan behoor jij tot bijna de helft (48 procent) van alle jongeren die iedere week wel een keer fastfood eten. Houd je het bij die ene keer in de week? Dan is er nog niet zo veel aan de hand, maar wordt het drie keer per week of vaker? Dan kunnen jouw eetgewoontes zelfs je mentale gezondheid aantasten. 

In fastfood ontbreken verschillende voedingsstoffen, wat kan zorgen voor stemmingswisselingen, depressie en agressie. Die stoffen spelen een hele belangrijke rol bij een goede werking van de hersenen en het voorkomen van mentale problemen.

In Fun Fact Friday brengen wij een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren geven in het jongerenpanel van 3vraagt. Zo bleek dat 48 procent van de jongeren iedere week wel een keer fastfood eet. Mannen doen dit trouwens vaker dan vrouwen: 56 tegen 39 procent.