Fun Fact Friday: 78% van de jongeren brengt oude kleding naar het goede doel

Bij serie 3vraagt

Belanden de kleren waarop jij bent uitgekeken in de vuilnisbak? Dan ben je een uitzondering, want driekwart van de jonge mensen brengt kleding die ze niet meer dragen naar de textielcontainer of een ander goed doel. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.

Veel deelnemers aan het onderzoek vinden het zonde om kleding weg te gooien die nog goed te gebruiken is. Wel geven ze aan dat ze oude onderbroeken en sokken in de afvalbak gooien, net als spullen waar vlekken of gaten in zitten.

Wat gebeurt er eigenlijk met kleding die je in textielbakken gooit van bijvoorbeeld het Leger des Heils? Tv-programma De Buitendienst zocht het uit.

Impact op het milieu

Voor het maken van kleding zijn allerlei grondstoffen nodig, waaronder grote hoeveelheden water. En dan moeten de kleren ook nog eens vervoerd worden. Alles bij elkaar heeft dat een behoorlijke impact op het milieu. Door je oude kleren door anderen te laten hergebruiken in plaats van ze weg te gooien, kun je die impact beperken.

Wil je meer weten over hoe je je eigen ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Lees dan dit artikel van NPO Focus.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech en cultuur.