Fun Fact Friday: 64% van de jongeren vindt foto's van vrouwen met blote borsten op sociale media wel kunnen

Bij serie 3vraagt

Een foto van blote vrouwenborsten mag je op Facebook en Instagram niet plaatsen, terwijl foto's van mannen zonder shirt wél zijn toegestaan. Is dat terecht? Veel jonge mensen vinden van niet, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.

Twee derde van de jongeren vindt dat ontblote vrouwenborsten op sociale media ook gewoon moeten kunnen. ''Borsten horen erbij'', zegt één van de deelnemers aan het onderzoek. ''Hoe vaker je ze ziet, hoe gewoner ze worden. Zo kan men ook leren dat niet alle borsten rond zijn en rechtop staan. Dat scheelt ook weer in de zelfacceptatie van vrouwen.''

Fun Fact Friday borsten

Geplaatst door boze ex

Toch zijn er ook mensen die het wel terecht vinden dat de foto's van blote borsten worden verwijderd. Bijvoorbeeld omdat niet altijd is na te gaan of de vrouw op de foto zelf toestemming heeft gegeven voor het online plaatsen ervan. Want wat als zo'n foto geplaatst is door een boze ex?

Naomi werd het slachtoffer van wraakporno, waarbij haar ex naaktfoto's en seksfilmpjes van haar online zette. In tv-programma Mag ik je tieten zien? doet ze haar verhaal.

Hoe bepaalt Facebook wat voor foto's en filmpjes je wel en niet mag plaatsen? Je leest er meer over in dit artikel van NPO Focus.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech tot cultuur.