Fun Fact Friday: 60% van de jongeren gooit minstens 1 keer in de week eten weg

Bij serie 3vraagt

Verdwijnt er bij jou weleens brood, yoghurt of groente in de vuilnisbak terwijl het eigenlijk nog prima eetbaar is? Dan ben je niet de enige. Zes op de tien jonge mensen gooien wekelijks eten weg, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.

Toch proberen veel jongeren (83%) wel voedselverspilling tegen te gaan, zeggen ze. Bijvoorbeeld door niet helemaal los te gaan in de supermarkt, niet te veel te koken en kliekjes te eten, maar dat lukt niet altijd. “Vaak is het gewoon omdat ik vergeet dat ik ergens nog een restje broccoli heb ofzo”, zegt een van de deelnemers aan het onderzoek. Lees hier meer over de resultaten.

giphy

Eten uit je eigen vuilnisbak

Eigenlijk hebben we geen idee hoeveel voedsel we met z’n allen in de afvalbak keilen. Om mensen daar bewust van te maken, organiseerde Make Holland Great Again een wel heel bijzonder diner. De gasten kregen een heerlijke maaltijd voorgeschoteld, maar wisten niet dat de meeste ingrediënten waren opgevist uit hun eigen huisvuil.

Allemaal voor niks geweest

Gemiddeld gooien we in Nederland per persoon ongeveer 41 kilo voedsel per jaar weg. Daarmee verspillen we niet alleen het voedsel zelf, we belasten ook onnodig het milieu. Ga maar na: voor het maken of telen van de meeste producten is nogal wat water nodig, en het transport van voedsel naar de winkel zorgt voor uitstoot van onder andere fijnstof en CO2. Dat is allemaal voor niks geweest als het eten vervolgens in de kliko belandt. Meer weten over de gevolgen van voedselverspilling? Lees verder op NPO Focus.

In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech en cultuur.