Fun Fact Friday: 55% van de jongeren maakt zich zorgen over nepnieuws

Bij serie 3vraagt

Nepnieuws is booming: er gaan steeds meer verzonnen berichten rond op het internet. Meer dan de helft van de jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar maakt zich daar zorgen over, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.

Veel jongeren zijn bang dat mensen zich door nepnieuws laten beïnvloeden. Rond verkiezingen, zoals deze week, wordt er vaak extra veel nepnieuws verspreid. Daarom heeft Twitter in aanloop naar de Europese verkiezingen een extra meldknop gemaakt waarmee je nepnieuws over de verkiezingen kan aangeven.


Hoe werkt nepnieuws?

Kun jij het verschil zien tussen echt nieuws en nepnieuws? Soms is dat nog helemaal niet zo makkelijk. Nepnieuws maakt namelijk misbruik van allerlei valkuilen in je brein. Het zit zo in elkaar dat het je vooroordelen bevestigt en inspeelt op gevoelens als angst, walging of woede. Voor je het weet het je een reactie gestuurd of het bericht gedeeld, en help je zelf mee aan de verspreiding van nepnieuws.

Wie maakt nepnieuws eigenlijk? En waarom? Lees meer in dit artikel van NPO Focus


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.