Fun Fact Friday: 54% van de jonge vrouwen is voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven

Bij serie 3vraagt

Bedrijven verplichten om een bepaald percentage vrouwen aan te nemen in de top? De helft van de jonge vrouwen vindt dat een goed idee, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.

Ze vinden dat het inmiddels wel erg lang duurt voor er meer vrouwen in topfuncties terechtkomen en denken dat een vrouwenquotum dat kan versnellen. Opvallend is dat jonge mannen hier anders over denken: 80% van hen is juist tegen zo’n quotum. Lees hier meer over het onderzoek.


‘Een belediging voor vrouwen’

En ook sommige vrouwen zijn kritisch. “Een quotum betekent dat je als vrouw alleen aangenomen wordt vanwege je geslacht, niet je kwaliteiten”, zegt een van de deelnemers aan het onderzoek. Een ander: “Ik vind een quotum eigenlijk een belediging voor vrouwen.”

Veel vrouwen werken parttime

Als oorzaak voor het kleine aantal vrouwen aan de top wordt vaak genoemd dat relatief veel Nederlandse vrouwen parttime werken. Dat geldt vooral voor vrouwen met kinderen, daarvan werkt maar 58% fulltime. En met een deeltijdbaan is het over het algemeen moeilijker om de top te bereiken.
Wil je meer weten over de positie van de vrouw en hoe die in de loop van de tijd is veranderd? Lees dan dit artikel van NPO Focus.

In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech en cultuur.