Fun Fact Friday: 53% van de jongeren gebruikt vaak hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts

Bij serie 3vraagt

We weten allemaal wel dat ‘12345’ geen veilig wachtwoord is, en dat je niet steeds hetzelfde wachtwoord moet gebruiken. Toch nemen veel jonge mensen het niet zo nauw met de adviezen over online privacy, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.

De helft van de jongeren geeft aan vaak hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts, en ruim een vijfde denkt dat hun wachtwoorden makkelijk te kraken zijn. Lees hier meer over het onderzoek.

Aanstaande zondag is het nationale Check je Wachtwoorden Dag, een dag waarop techsite Tweakers mensen oproept om hun wachtwoorden eens kritisch te bekijken. Voor de meeste jongeren is dit dus helemaal geen slecht idee.

wachtwoord fun fact friday

Naam + geboortejaar = wachtwoord

Hoe sterk zijn jouw wachtwoorden eigenlijk? In tv-programma What the #hack?! Vraagt Yes-R mensen op straat naar hun wachtwoord. En daar zitten een paar mooie voorbeelden tussen van hoe het in ieder geval NIET moet. Bijvoorbeeld een combinatie van je naam en geboortejaar: daarmee maak je het hackers wel heel makkelijk.

Maar hoe bedenk je dan wel een sterk wachtwoord? En is er een veilige manier om al je verschillende wachtwoorden ergens op te slaan? Je leest er meer over in dit artikel van NPO Focus.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech tot cultuur.