Fun Fact Friday: 28% van de jongeren drinkt 7 of meer glazen frisdrank per week

Bij serie 3vraagt

Drink jij graag een colaatje of ice tea op een terras? Dan ben je niet de enige: een kwart van de jonge mensen klokt wekelijks minstens 7 glazen fris naar binnen. Dat weten we uit onderzoek van 3Vraagt.

In Engeland is een zogenaamde ‘frisdranktaks’ ingevoerd: daar betaal je extra voor een glaasje fris, omdat het ongezond is. Twee derde (67%) van jonge mensen in het onderzoek zou het een goed idee vinden als er ook zo’n belasting in Nederland zou komen. Ze denken dat ze de frisdrank vaker laten staan als de prijs omhoog gaat. Klik hier voor het volledige onderzoek.

zijn zoetstoffen ongezond?

Wie liever geen suiker binnenkrijgt, kan tegenwoordig ook kiezen uit allerlei light-frisdranken. In plaats van suiker zitten daar andere zoetstoffen in, zoals aspartaam, sucralose en acesulfaam-K. Wat zijn dat eigenlijk voor stoffen, en kunnen ze kwaad? Tv-programma Broodje Gezond zocht het uit in deze aflevering:


Honderden keren zoeter dan suiker

Tegenwoordig maken fabrikanten ook steeds meer gebruik van stevia, een plantje uit Zuid-Amerika. Stevia is een zoetstof zonder calorieën, die 200 à 300 keer zoeter is dan suiker. Klinkt ideaal, toch? Maar helaas heeft ook stevia niet alleen maar voordelen. Je leest er meer over in dit artikel van NPO Focus.

In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech en cultuur.