06-07
preview

Freek tegen de stropers

Zware wapens, nachtenlange patrouilles en diverse gestroopte dieren. Freek Vonk neemt het op tegen stropers bij BNN op NPO 3.

Sinds 2007 is het aantal neushoorns dat in Afrika is gestroopt, gestegen met 9000 procent. Elk jaar worden er meer neushoorns gestroopt. De afgehakte hoorns worden in Azië voor veel geld verkocht als genees- of genotsmiddel. Het geld dat de hoorns oplevert, weegt ruimschoots op tegen de risico's voor stropers om gepakt te worden. 

Freek Vonk gaat de strijd tegen de stropers aan. Hij reist naar Zuid-Afrika en neemt ons mee naar de plekken waar neushoorns beschermd en opgevangen worden. Freek vindt een gestroopte neushoorn als hij meegaat met het CSI-team van het Krugerpark en redt hij met het team een babyneushoorn van een paar weken oud dat alleen is achtergebleven. 

Meer waard dan goud
Verder praat Freek met een stroper die al 22 neushoorns doodde. Wanneer hij zich aansluit bij een anti-stropers eenheid, komt hij terecht in een wereld van zware wapens, nachtenlange patrouilles, achtervolgingen en diverse gestroopte dieren. In Vietnam maakt Freek, gewapend met een verborgen camera, in levende lijve mee dat de hoorn van een neushoorn in de achterafstraatjes van Hanoi, meer waard is dan goud.


Freek Tegen De Stropers, vanaf vrijdag 13 mei, om 20.30 uur, bij BNN op NPO 3