09-10

Fred: "Ik ging out!" | Risky Rivers

Niet eerder keek een Risky Rivers-deelnemer de dood zó in de ogen, als Fred. Toch gaf deze survivor niet op!

Schuilt er zo’n avonturier in jou?
"Helemaal niet. Ik ben lichtelijk autistisch en daarom hou ik niet van verandering. Deze trip was voor mij heel heftig."

Zag je er enorm tegenop?
"Ik zag er niet tegenop. Ik had er echt wel zin in. Ik dacht ik ga dat gewoon doen. Je hebt ook mooie gesprekken en dat vind ik het leuke van dit programma. Dat je iemand die je niet goed kent, beter leert kennen. En dat is wel gelukt. Heel bijzonder."

Hoe bereidde je je voor?
"Tja. Hoe kun je je voorbereiden op deze reis? Tot de dag van vertrek heb ik gewoon gewerkt. Ik ben echt ontzettend druk. Ik heb niet geroeid of zoiets, daar heb ik geen tijd voor. Ik heb wel met Imanuelle gebeld en we wilden afspreken, maar zij was ook heel druk. Het is er niet meer van gekomen. We zijn gewoon het water opgegaan."

Hoe was het om met een andere BN'er in een bootje te zitten?
"Ik wist wel dat het goed zou gaan hoor. Ik had nooit met iemand in een bootje gegaan waarvan ik zoiets had: dit gaat hem niet worden. Ik zou eerst iemand anders in de boot krijgen, maar daarop heb ik nee gezegd. Daar had ik echt geen zin in. Als ik zoiets doe, moet het voor mij ook echt leuk zijn. Ik ga niet 5 dagen lang met iemand in een bootje zitten die ik niet leuk vindt."

Wat was het spannendste moment?
"Je komt in zo'n bootje terecht en dan is het van: vaar maar. Het is niet dat je drie dagen kan oefenen. Je hebt maar zo kort de tijd. Ik was niet bang om in het water te vallen, want ik ben een waterrat. Ik ben op het water opgegroeid. Maar ik was wel bang voor de rotsen en dat je te pletter slaat. Dat is ook wat er gebeurde.

Er was een heftige stroming en we gingen via een waterval naar beneden. Ik klapte met mijn schouder en heup tegen een rots op. Stel dat je met je hoofd tegen die rots klapt, dan ben je echt morsdood. Toen was ik er echt klaar mee! Ik wist dat het een spannend tripje zou worden, maar dat het echt gevaarlijk zou zijn, daar had ik niet echt op gerekend. Ik bedoel het komt toch op tv.

Die dag erna werd het mij teveel tijdens het festival. Dit kwam door de vermoeidheid, de klap en de pijn. Ik ging out. Je voelt natuurlijk ook de druk van het programma. Je wilt het toch afmaken. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet kon! Ik had het eigenlijk nooit mogen doen, maar je gaat dan toch in 'survivalmodus'. Opgeven past niet bij mij. Ik ga gewoon door."

Hoe was zo'n reis over het water?
"Als we het ongeluk even weglaten, was het een hele mooie trip. Het is een absurd mooie reis geweest. Ze hadden gezegd: we gaan naar Barcelona, maar toen moesten we nog 3 uur in de auto zitten. Maar als je daar aankomt, is het zó rustgevend. Ik had het niet willen missen. Het was echt heel bijzonder."

Welke levenslessen heb je mee terug genomen?
"Het zijn van die levenslessen waarbij je denkt: ik ga het thuis helemaal anders doen. Maar wanneer je weer in Nederland bent dan ben je het alweer helemaal kwijt. Ik heb wel besef gekregen van sommige dingen, zoals dat je ook kan genieten van de kleine dingen. De natuur bijvoorbeeld. Normaal als ik op vakantie ga dan ga ik niet met een bootje, maar dan lig ik op het strand. Met een boekje, een cocktail en heerlijk eten. Ik zie even iets meer dan normaal mijn horizon rijkt. Dat ik dit nu heb ervaren met Imanuelle en het team. Dat vond ik echt heel bijzonder."

Moest je nog lang herstellen van deze reis?
"Ik heb nog steeds last van mijn nek en mijn schouder.  Dat is een beetje jammer, maar ja. Het is, wat het is."

Zou je opnieuw zo'n reis plannen?
"NEE. Dat is ook dat autistische in me. Ik zou dit niet heel snel nog een keer doen. Daarbij heb ik ook de vrienden niet die dit willen doen. Daarom vond ik het juist zo bijzonder. Ik had laatst een foto gepost van mij en Imanuelle in het bootje en toen dacht ik echt: OMG, het voelt alsof ik daar zelf niet bij was. Ik ben zó druk geweest. Het was zo intens toen we daar waren. Uiteindelijk vind ik het wel zonde dat sommige dingen zo snel voorbij zijn. Ik word heel erg geleefd en ik ga proberen dat niet meer te doen."

Welke reis zou je echt nog eens willen maken in je leven?
"Ik zou nog wel een paar dingen willen. Ik had toevallig net een vriend aan de lijn en die zit in Canada nu. Daar wil ik echt heel graag heen. Ik mis hem heel erg en het land lijkt mij zó mooi. Wat ik nu ga zeggen, gaan veel mensen niet geloven, maar ik zou het wel hikend willen doen. Niet in een tentje ofzo. Maar dat gedeelte zou ik heel graag willen zien."

Heb je nog tips voor fans die ook zo'n reis willen maken?
"Zorg dat je een goede gids hebt. Onze gids heeft ons zó geholpen. De beste tip: kijk bij het varen nooit naar de rotsen, maar kijk naar de route die je moet varen. Anders flikker je op de steen en dat doet pijn."

Complete hysterie in een bootje? Risky Rivers #1.6 | "Gloeiende-tyfus-hoerenbende"
Meer Spanje? Spanje: meer dan zon, zee en Sangria | Risky Rivers


Risky Rivers maandag 20.25 bij BNNVARA op NPO 3!