Floortje én Tom Waes vanuit Vanuatu binnen een week

Gek hoe sommige dingen gaan. Eerst kijk je er 150 jaar lang niet naar om, later kom je er twee keer in een week met een reisprogramma.

Vanuatu. Er zijn waarschijnlijk dagen in het jaar dat je er niet aan denkt. Maar wat wil nou het geval: binnen een week tijd is de NPO er twee keer geweest! Afgelopen vrijdag was Tom Waes er al in Reizen Waes en vanavond brengt Floortje Dessing een bezoekje aan Vanuatu in Floortje Naar Het Einde Van De Wereld.

Toegegeven: dat is meer toeval dan planning. Maar dat weerhoudt ons van NPO 3 er niet van om even wat extra aandacht te geven aan de eilandengroep in de Grote Oceaan.

Useless facts
Even wat nutteloze feitjes over Vanuatu:
1. De eilanden zijn voor het eerst door de Westerse wereld ontdekt in 1606. Daarna heeft men ruim 150 jaar lang niet meer aan Vanuatu gedacht en werd het door James Cook 'herontdekt' in 1768.
2. De meeste eilanden van Vanuatu waren toen al meer dan 2000 jaar bewoond door Melanesiërs.
3. In totaal telt Vanuatu 82 eilandjes. 
4. Het volkslied van Vanuatu heet 'Yumi, Yumi, Yumi'.
5. Je betaalt er met de Vanuataanse Vanu.
6. Het hoogste punt van Vanuatu is Mount Tabwemanasana waarvan de top op 1.879 m hoogte ligt.
7. Vanuatu heeft een delegatie van 4 deelnemers op de aankomende Olympische Spelen. Kanshebbers op medailles zijn het echter niet.
8. Volgens lokale tradities wordt het geven van fooi niet gewaardeerd.
9. Varkens worden gezien als een teken van rijkdom.
10. Voedselschaarste komt er eigenlijk nooit voor, aangezien bijna iedereen zijn eigen groente verbouwt. De maaltijden worden vervolgens aangevuld met de vangst vanuit de rijke viswateren in en rondom de eilanden.

Doe met die informatie wat je wilt. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de beelden. Geniet van twee reisprogramma's op Vanuatu:

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld


Reizen Waes


Reizen Waes: elke vrijdag om 20:30 bij de VPRO op NPO 3
Floortje Naar Het Einde Van De Wereld: elke woensdag om 20:25 bij de VARA op NPO 1