• Kort
 • Programma's
 • Film & serie
 • 3LAB
 • Brandpunt+
 • Spuiten & Slikken
 • Sites
  • 101Barz
  • 3 op Reis
  • 3LAB
  • BEAM
  • NOS op 3
  • PowNed
  • BNNVARA
  • 101Barz
  • 3 op Reis
  • 3LAB
  • BEAM
  • NOS op 3
  • PowNed
  • BNNVARA

  Film & Serie

  Oscarpolitiek

  • Film
  • Oscars 2017

  In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week: Oscarvoorspellingen! Wie gaan er winnen? En wie zouden er moeten winnen? Popcorntijd doet een gok in de acht belangrijkste categorieën.


  Aanstaande zondag worden in Hollywood voor de 89e keer de Oscars uitgereikt. Dat wordt, dankzij Trump, waarschijnlijk de meest politiek gekleurde uitreiking van de laatste jaren. De grote vraag is: kiezen de leden van The Academy voor het heerlijk nostalgische escapisme van La La Land of maken ze een statement met het geëngageerde Moonlight?

  Beste Film
  Arrival
  Fences
  Hacksaw Ridge
  Hell or High Water
  Hidden Figures
  La La Land
  Lion
  Manchester by the Sea
  Moonlight

  Wie gaat er winnen?
  Dat is meteen de hamvraag: tot 21 februari kunnen de leden van The Academy stemmen en afgaand op wat er allemaal is gebeurd sinds Trump president is geworden zou het goed kunnen dat de gedoodverfde winnaar, La La Land, als nostalgische ode aan Hollywood zijn momentum kwijt is geraakt. Want escapisme is leuk, maar een statement maakt meer indruk, hoewel Trump zich weinig van Hollywood (of van wie dan ook) zal aantrekken. Moonlight zou dus wel eens met de eer kunnen gaan strijken, aangezien de film harde noten kraakt over de rol van zwarte Amerikanen en homo’s – twee groepen die flink onder druk staan in het huidige Amerika. Maar goed, ook de films Fences en Hidden Figures hebben een Black Lives Matter-thematiek, dus die zouden de stemmen weer kunnen verdelen. Ik gok dus toch op La La Land.

  Wie zou er moeten winnen?
  La La Land was dé perfecte Hollywoodfilm: nostalgisch zonder sentimenteel te worden en een musical waar zelfs musicalhaters warm voor liepen.

  Beste regie
  Denis Villeneuve, Arrival
  Mel Gibson, Hacksaw Ridge
  Damien Chazelle, La La Land
  Barry Jenkins, Moonlight
  Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea

  Wie gaat er winnen?
  Damien Chazelle voor La La Land. Prachtig gemaakt: alleen al de vrijwel in één shot gedraaide openingsscène is een meesterwerk. En een ode aan Hollywood gaat er in Hollywood altijd in natuurlijk. Maar als er dus een politiek statement wordt gemaakt kan Moonlight ook hier roet in het eten gooien. Ook geen verkeerde keuze trouwens, maar minder glamoureus.

  Wie zou er moeten winnen?
  Damien Chazelle voor La La Land. Waarom? Zie hierboven.

  Beste mannelijke hoofdrol
  Casey Affleck, Manchester by the Sea
  Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
  Ryan Gosling, La La Land
  Viggo Mortensen, Captain Fantastic
  Denzel Washington, Fences

  Wie gaat er winnen?
  Casey Affleck voor Manchester by the Sea. Prachtige ingehouden rol, zonder opsmuk. De hardnekkige roddels over een vermeende verkrachtingszaak van een paar jaar geleden kunnen Casey echter nog parten spelen. In dat geval maakt Denzel Washington de meeste kans voor zijn rol in het door hem zelf geregisseerde Fences, ook al heeft hij al twee Oscars gewonnen (Glory en Training Day).

  Wie zou er moeten winnen?
  Casey Affleck voor Manchester by the Sea. Maar daarbij moet ik aantekenen dat ik Fences nog niet heb gezien.

  Beste mannelijke bijrol
  Mahershala Ali, Moonlight
  Jeff Bridges, Hell or High Water
  Lucas Hedges, Manchester by the Sea
  Dev Patel, Lion
  Michael Shannon, Nocturnal Animals

  Wie gaat er winnen?
  Mahershala Ali voor Moonlight. Hij speelt een geweldige rol als atypische drugsdealer in een film die bovendien over zinnige zaken gaat. Maar vlak Jeff Bridges niet uit: ook Hell or High Water gaat over actuele problemen en zijn rol was fantastisch. Maar ja, The Dude heeft al een Oscar, voor Crazy Heart.

  Wie zou er moeten winnen?
  Michael Shannon voor Nocturnal Animals. Opnieuw een schitterende rol van deze ondergewaardeerde intense acteur. Al heeft hij in een interview gezegd dat Trump-stemmers rijp voor hun urn zijn, en dat gaat zelfs in Hollywood iets te ver.

  Beste vrouwelijke hoofdrol
  Emma Stone, La La Land
  Natalie Portman, Jackie
  Ruth Negga, Loving
  Meryl Streep, Florence Foster Jenkins
  Isabelle Huppert, Elle

  Wie gaat er winnen?
  Emma Stone voor La La Land. Mooie rol, en zeer herkenbaar voor alle acteurs en actrices die ooit bij audities lomp zijn afgewezen. Natalie Portman is met haar rol in Jackie de dark horse in deze race, maar zij won al een Oscar. Meryl Streep (‘so overrated’, volgens Trump) maakt zeker geen kans – zij heeft al zoveel Oscars (3) dat ze de beeldjes niet meer kwijt kan. En Ruth Negga draait juist nog te kort mee.

  Wie zou er moeten winnen?
  Isabelle Huppert voor Elle.
  Het is pas de eerste keer dat de Franse actrice is genomineerd en behalve dat het een fantastische rol is zou het ook een opsteker voor Paul Verhoeven zijn, wiens Elle niet is genomineerd als Beste Buitenlandse Film. Over Oscar snubs gesproken: waarom is Amy Adams in deze categorie niet genomineerd voor Arrival? Schande!

  Beste vrouwelijke bijrol
  Viola Davis, Fences
  Naomie Harris, Moonlight
  Nicole Kidman, Lion
  Octavia Spencer, Hidden Figures
  Michelle Williams, Manchester by the Sea

  Wie gaat er winnen?
  Viola Davis voor Fences. Het is haar derde nominatie, na Doubt en The Help, dus het wordt eens tijd. Bovendien heeft de Academy wat goed te maken en met drie genomineerde zwarte actrices kunnen ze moeilijk de lelieblanke Kidman of Williams de Oscar geven.

  Wie zou er moeten winnen?
  Michelle Williams voor Manchester by the Sea. Het is haar vierde nominatie, dus het is hoog tijd. Haar rol is wel erg kort en draait eigenlijk om één hartverscheurende scène. Maar die is dan ook Oscarwaardig.

  Beste buitenlandse film
  Toni Erdmann, Duitsland
  The Salesman, Iran
  A Man Called Ove, Zweden
  Tanna, Australië
  Land of Mine, Denemarken

  Wie gaat er winnen?
  Het geweldige Toni Erdmann heeft de beste papieren, tenminste wanneer de Academy-leden het op kunnen brengen om een Duitse komedie van dik twee uur uit te zitten. Maar vlak The Salesman niet uit: de Iraanse regisseur Farhadi heeft weliswaar al een Oscar gewonnen voor A Separation, maar ook hier kan een politieke keuze gemaakt worden vanwege het immigratieverbod. Toen dat van kracht werd besloot de regisseur meteen de Oscars te boycotten. Ik gok daarom op The Salesman.

  Wie zou er moeten winnen?
  Toni Erdmann, geweldige film. En eigenlijk Elle, maar die is niet eens genomineerd – schande!

  Beste animatiefilm
  Kubo and the Two Strings
  Moana
  Ma Vie de Courgette
  The Red Turtle
  Zootopia

  Wie gaat er winnen?
  Zootopia, omdat dat de grootste en dus meest bekende animatiefilm van het rijtje is. Curieus: Finding Dory van Oscarfavoriet Pixar is niet genomineerd.

  Wie zou er moeten winnen?
  Het prachtige, woordloze The Red Turtle van Michael Dudok de Wit. En nee, dat is gen chauvinisme: het is toch officieel een Franse film? Die andere Franse animatiefilm, het tragikomische Ma Vie de Courgette, zou trouwens ook geen verkeerde keuze zijn.

  The Academy Awards, zondag 26 februari, 02.30 uur