• Kort
 • Programma's
 • Film & serie
 • 3LAB
 • Brandpunt+
 • Spuiten & Slikken
 • Sites
  • 101Barz
  • 3 op Reis
  • 3LAB
  • BEAM
  • NOS op 3
  • PowNed
  • BNNVARA
  • 101Barz
  • 3 op Reis
  • 3LAB
  • BEAM
  • NOS op 3
  • PowNed
  • BNNVARA

  In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week: Jake Gyllenhaal in Stronger.

  Deze week gaat de film Stronger in première, een aangrijpend drama over de bomaanslag tijdens de Boston marathon in 2013. Jake Gyllenhaal speelt Jeff Bauman, die zijn benen verloor bij de aanslag. Dit is de trailer, maar leuker is het interview waarin Bauman de vloer aanveegt met Gyllenhaal: "waarom speel je niet in goede films, zoals The Fast and Furious?".

  Gyllenhaal (36) kan erom lachen, want hij heeft al in een hoop goede films gespeeld. Hij is dan ook al ruim 25 jaar bezig als acteur. Hij was voor het eerst te zien op tienjarige leeftijd in City Slickers, als de zoon van Billy Crystal:

  Maar dat schattige debuut haalt de Gyllenhaal Top 7 niet. Deze zeven films wel.

  1. Donnie Darko (2001)
  De broeierige oogopslag van Gyllenhaal paste perfect bij de rol van Donnie Darko: een tiener met slaapproblemen en last van hallucinaties over een konijn van menselijke afmetingen, genaamd Frank. Gyllenhaals charisma werd al vergeleken met dat van een jonge Al Pacino. Donnie Darko van Richard Kelly is geen gewone high school movie maar een bizarre tijdreistrip waarin Donnie Darko een goeroe (Patrick Swayze!) ontmaskert als bezitter van kinderporno en zich opoffert bij een al even bizar vliegtuigongeluk. Dat laatste was een van de redenen dat de film flopte: hij werd in de VS een maand na 9/11 uitgebracht en toen zaten de Amerikanen niet te wachten op films over neerstortende vliegtuigen. Pefrecte oktoberfilm trouwens: hij speelt rond Halloween, het feest dat een cruciale rol speelt in het verhaal.

  Fun fact 1: de zus van Donnie Darko wordt gespeeld door zijn eigen zus, Maggie Gyllenhaal, momenteel te zien in de sterke HBO-serie The Deuce. Hier hebben ze een typische broer-en-zus-ruzie aan het ontbijt.

  Fun fact 2: ondergetekende heeft een gesigneerde dvd van Donnie Darko, door Jake gesigneerd toen ik hem interviewde voor de film die op nummer 2 staat.

  2. Brokeback Mountain (2005) 

  Hartverscheurend drama over twee cowboys - Jake Gyllenhaal en de betreurede Heath Ledger - die in de jaren zestig schapen gaan hoeden op Brokeback Mountain en daar vervolgens een heftige liefdesrelatie beleven. Hun relatie moet strikt geheim blijven, dus trouwen ze braaf (met Anne Hathaway en Michelle Willams), maar ze blijven als ‘fishing buddies’ regelmatig ‘vistripjes’ afspreken. De film kreeg acht Oscarnominaties, waaronder een voor Jake Gyllenhaal, maar won uiteindelijk slechts drie Oscars: Beste Regie, Script en Muziek. Gyllenhaals getergde uitspraak ‘I wish I knew how to quit you!’ werd een klassieke filmquote.

  3. Nightcrawler (2014)

  Gyllenhaal viel 10 kilo af voor zijn rol als sensatiebeluste nieuwswolf in het ondergewaardeerde Nightcrawler. Deze Lou Bloom begint als kruimeldief, maar wanneer hij leert dat er meer geld te verdienen is met het vastleggen van ongelukken en schietpartijen stort Bloom zich daarop. De uitgeteerde Gyllenhaal oogt als een hongerige coyote en dat was precies de bedoeling van de acteur. Zijn rol als geobsedeerde lone wolf doet voorts denken aan Robert de Niro in Taxi Driver. René Russo heeft ook een sterke rol, als televisieproducente die over lijken gaat. Geen gemakkelijke film, maar dat komt vooral omdat Gyllenhaal zo goed is dat hij onder je huid kruipt, met zijn holle ogen en vlotte babbel.

  4. Nocturnal animals (2016)

  Zeer gestileerde thriller van Tom Ford waarin Jake Gyllenhaal de ex van Amy Adams speelt, en, in het verhaal binnen het verhaal, een man die zijn vakantie in een nachtmerrie ziet veranderen wanneer zijn vrouw en dochter worden meegenomen door dronken rednecks op een verlaten weg. Intense vertolkingen, ook van Michael Shannon, als rechercheur die ondanks zijn longkanker stug doorrookt.

  5. Jarhead (2005) 

  Geestige oorlogsfilm van Sam Mendes (American Beauty, Skyfall) waarin de Eerste Golfoorlog – Desert Storm – wordt neergezet als de saaiste oorlog ooit. Gyllenhaal speelt scherpschutter Anthony Swofford, die in de woestijn wacht tot hij eindelijk een schot mag lossen – maar dan is de oorlog ineens afgelopen. Heeft hij zich daarvoor zo laten afbeulen door sergeant Jamie Foxx? “Welcome to the suck!”

  6. Zodiac (2007) 

  Sterke film van David Fincher (Se7en) over een seriemoordenaar die eind jaren zestig San Francisco onveilig maakte. Gyllenhaal speelt een cartoontekenaar met een voorliefde voor puzzels die zich samen met collega Robert Downey jr. stort op de gecodeerde berichten waarin de Zodiac Killer zijn moorden aankondigt. Opnieuw is Gyllenhaal sterk als een geobsedeerd personage, dat jarenlang jacht maakt op een moordenaar en daarbij zijn privéleven en zijn leven op het spel zet.

  7. Prisoners (2013)

  Nog zo’n duistere film – Jake floreert nu eenmaal het beste in broeierige drama’s en duistere thrillers. Hier speelt hij een rechercheur die op zoek gaat naar de ontvoerde dochter van Hugh Jackman. Maar ook een rechercheur kan steken laten vallen, zo laat Denis Villeneuve (van wie deze week Blade Runner 2049 uitgaat) in zijn onderkoelde thriller zien. Deneuve maakte hierna nog een film met Gyllenhaal, in een dubbelrol zelfs: Enemy (2014). 

  En wat is dan Jake Gyllenhaals slechtste rol? Dat moet zijn hoofdrol zijn in de gameverfilming Prince of Persia: The Sands of Time, waar hij totaal miscast is als de titelheld.