In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week: While We’re Young.

Of hij nu in Meet the Parents speelt, of in Dodgeball of Zoolander: Ben Stiller is altijd de pispaal. Soms zelfs letterlijk, want als nachtwaker in Night at the Museum pist er een aap tegen hem aan. Ben Stiller speelt nooit de held – zelfs niet als hij de held van het verhaal is. Want ook in Starsky & Hutch of (het door Stiller zelf geregisseerde) Tropic Thunder kunnen we Stillers heroïsche acties nooit serieus nemen, daar is hij te gefrustreerd voor.

Underdog
Stiller speelt vaak de neuroot die zichzelf te serieus neemt en daarmee een makkelijk mikpunt voor grappen vormt – zie Stiller als door brand getraumatiseerde vader in The Royal Tenenbaums. Hij is de eeuwige underdog – hij speelde niet voor niets een van de hoofdrollen in Dodgeball: A True Underdog Story. Eigenlijk is het vreemd dat neuroot Stiller nooit in een Woody Allenfilm heeft geacteerd, maar zijn rol in While We’re Young (2014) komt in de buurt.

Bloedserieus
While We’re Young werd geregisseerd door Noah Baumbach, die Stiller eerder regisseerde in de tragikomedie Greenberg, een bijna bloedserieuze rol van Stiller. In While We’re Young speelt Stiller documentairemaker Josh, die al zo’n tien jaar bezig is met een zes uur durende documentaire over kapitalisme in Amerika. Hij geeft ook les over documentaires en na afloop van zo’n les krijgt hij complimenten van de 25-jarige Jamie (Adam Driver), die zowaar een van Josh’ eerdere films heeft gezien. Josh voelt zich gevleid, spreekt af met Jamie en raakt in de ban van diens zorgeloze hipsterbestaan. Ook zijn vrouw Cornelia (Naomi Watts) wordt na aanvankelijke aarzeling meegesleept in het hipsterwereldje.

Hiphopdansles
En dus fietst Josh ineens met een hip hoedje op door Brooklyn – hipster central - en gaat Cornelia op hiphopdansles met de vriendin van Jamie, Darby (Amanda Seyfried). De ingedutte veertigers voelen zich ineens weer jong, al worden ze juist geconfronteerd met hun verleden, zoals wanneer ze de lp’s en videobanden in het appartement van Josh en Darby zien. ‘Hun huis staat vol met spullen die wij ooit hebben weggedaan’ zegt Cornelia geamuseerd.

Rolschaatsen
Baumbach schetst in zijn zedenkomedie een geestig tijdsbeeld van hipsters. Al ging hij daarbij losjes te werk, zei hij toen ik hem twee jaar terug interviewde voor De Filmkrant: ‘Ik wist dat ik de nieuwste trends nooit bij zou kunnen houden met mijn film, daarvoor verandert de hipstercultuur te snel. Dus heb ik een eigen variant op de hipstercultuur ontworpen. Ik weet bij voorbeeld niet of het alweer hip is om te rolschaatsen maar het voelde als iets dat ze zouden doen.’

While-We're-Young-II

Woody Allen
Dat zijn films vaak met die van Woody Allen worden vergeleken vindt Baumbach wel begrijpelijk: ‘Ik ben opgegroeid met de films van Woody Allen, dus ik ben me soms niet eens meer bewust van de invloed die hij op mij en mijn films heeft. Ik ben net als hij opgegroeid in Brooklyn en ging naar dezelfde middelbare school.’
En inderdaad: de scène waarin Ben Stiller als Josh naar een ayahuesca-sessie gaat om ritueel te trippen en te kotsen zou zo uit Annie Hall kunnen komen. Maar ook voor wie allergisch is voor Woody Allen is While We’re Young een erg geestige komedie. Zeker als je ook nog een hekel aan hipsters hebt, of Ben Stiller graag vernederd ziet worden.


While We’re Young zie je vanavond om 23.20 op NPO3

Regular regular andre nientied
Popcorntijd dank je aan André Nientied
@nientied

Eerst even wat schaamteloos name-droppen: van Matt Dillon tot Matt Damon, van Michael Fassbender tot Michael Douglas en van Martin Freeman tot Morgan Freeman (en dat was alleen maar de M): André Nientied interviewde bijna iedereen. Hij schreef jarenlang recensies, artikelen en interviews voor onder meer Nieuwe Revu en Nu.nl en reisde tientallen malen af naar Los Angeles en de filmfestivals van Cannes en Venetië. Maar zijn favoriete film blijft The Big Lebowski.

Nieuwste blogs
Beyond sleep widescreen 1505377152

De verfilming van een onverfilmbaar boek

Daglicht widescreen 1497455747

Van Holland naar Hollywood

Los abrazos rotos widescreen 1503404903

Cruz na Cruise

Napoleon dynamite widescreen 1505121793

Cultkomedie Napoleon Dynamite