• Kort
  • Programma's
  • Nieuws
  • Film & serie
  • 3LAB
  • Club Hub
  • Sites
    • 101Barz
    • 3 op Reis
    • 3LAB
    • BEAM
    • NOS op 3
    • PowNed
    • BNNVARA
    • Spuiten & Slikken
    • 101Barz
    • 3 op Reis
    • 3LAB
    • BEAM
    • NOS op 3
    • PowNed
    • BNNVARA
    • Spuiten & Slikken

    Film & Serie

    Ants on a shrimp: van sleur naar stress

    In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week: Ants on a Shrimp.

    De NPO besteedt deze maand met de Foodweken extra aandacht aan alles wat voedsel heeft te maken onder het motto #foodbezig. En de Nederlandse documentaire Ants on a Shrimp uit 2016 past uitstekend op dat menu. Centraal personage is chefkok René Redzepi, wiens restaurant Noma in Kopenhagen vier keer werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Dat leverde twee jaar terug al een documentaire op, Noma: My Perfect Storm, waarin culinair genie Redzepi onder meer werd vergeleken met Mozart: “hij volgt geen recepten, hij creëert ze.” Ook toen stonden er trouwens al mieren op het menu, zoals de trailer laat zien.

    Leuk: naar Japan
    Maar zoals veel geniën is Redzepi – volgens Time Magazine één van de meest invloedrijke mannen ter wereld - snel verveeld. Terwijl de meeste chef-koks tevreden achterover zouden leunen wanneer hun restaurant maanden vooraf vol gereserveerd zou zijn zocht Redzepi naar een nieuwe uitdaging. ‘Het is een dagelijkse sleur geworden: voorbereiden, lunch, diner. Laten we het leuk maken!’ zien we hem in de trailer van Ants on a Shrimp tegen zijn team zeggen.

    Redzepi’s idee van ‘leuk’ is net zo onconventioneel als zijn gerechten: hij wil zijn team een paar maanden overbrengen van Kopenhagen naar Japan om daar een volledig nieuw pop up-restaurant uit de grond te stampen, met 14 nieuwe gerechten. ‘Het is alsof je van nul een restaurant begint’ zegt hij in de documentaire van de Nederlandse regisseur Maurice Dekkers. Maar dan wel een nieuw restaurant waar de verwachtingen vooraf torenhoog zijn: voor de 3.000 beschikbare couverts waren ruim 60.000 belangstellenden, nog voordat het restaurant open ging.

    Boomschors en pizza

    Redzepi wil een menu dat Japanse en Scandinavische invloeden combineert en keurt tijdens de nerveuze voorbereiding meer gerechten af dan goed: ‘dit smaakt knullig en helemaal niet Japans’. Dus duikt hij met zijn koks een Japans bos in waar ze proeven van paddenstoelen, mieren en bomen. Op dat moment lijkt de documentaire wel een parodie op nouvelle cuisine-cultuur met zijn remsporen op het bord en schuimgerechten. Maar Redzepi is bloedserieus, zelfs over het mieren-op-een-garnaal-gerecht waar de film zijn titel aan ontleent. Ondertussen maken zijn koks in een kelder zonder daglicht dagen van 20 uur en laten ze pizza’s brengen omdat ze geen tijd hebben iets lekkers voor zichzelf klaar te maken.

    Dit soort details maakt Ants on a Shrimp een intrigerende en bij vlagen ontluisterende documentaire over koken als topsport. Daar zijn uiteraard ook al veel tv-programma’s over, maar zelden krijgen die een kijkje in de keuken van de meest invloedrijke chef-kok ter wereld.

    Een smakelijke avond gewenst!


    Ants on a Shrimp, donderdag 18 mei, 21.05 en vrijdag 19 mei 22.40, NPO 3