08-03

Filemon is terug! | Autistisch

Filemon weet sinds een jaartje dat ie autisme heeft. Een diagnose die antwoorden geeft. Maar ook vragen. Autisme, wat is dat nou precies?

Filemon duikte in het tweede seizoen van Het Is Hier Autistisch dieper het spectrum in. En portretteert in vier afleveringen mensen met uitzonderlijke talenten en sterke fascinaties. Ook onderzoekt hij de combinatie autisme en relaties, de hobbels en valkuilen op het gebied van onderwijs én hij ontmoet families met kinderen die gediagnosticeerd zijn met ASS. 

Zo breed en mysterieus
Filemon: 'Het spectrum is zo ontzettend breed en mysterieus. Daardoor heb ik het gevoel dat ik alleen nog maar het topje van de autisme-ijsberg heb aangeraakt. In dit seizoen duik ik nog dieper het spectrum in.' 

Prikkels als kunst
Veel mensen met ASS hebben een sterke interesse of fascinatie. Zo ontmoet Filemon in de eerste aflevering onder andere Tim, een zeer getalenteerde tekenaar. Zijn prikkels die hij ervaart gedurende de dag verwerkt hij in tekeningen van gebouwen. 

Op stap met autisme 
In de tweede aflevering gaat Filemon een avond op stap in een café speciaal voor jongeren met autisme. 

Opgesloten in het lichaam
In de derde aflevering ontdekt Filemon de hobbels en valkuilen op het gebied van onderwijs. Hiervoor reist hij naar de VS voor het bijzondere verhaal van een jongen die letterlijk opgesloten zit in zijn lichaam.

Autisme en familie
In de laatste aflevering bezoekt Filemon een aantal families op wie het autisme van hun kind een grote impact heeft. Hij ontmoet een jongen van 21 die naast autisme o.a. een ernstige gedragsstoornis heeft en het verstandelijk vermogen van een baby van negen maanden. 


 Het is Hier Autistisch, donderdag om 21:40 bij BNNVARA op NPO 3!