Filemon Buiten Westen

40:10
Gezien
1
Bij aflevering Bijagos Archipel in Guinee-Bissau

Filemon gaat op bezoek bij gemeenschappen die totaal anders leven dan wij hier in het westen gewend zijn.

Eeuwenoude tradities
Zeg maar daaag tegen WiFi, mobiel bereik, privacy en je eigen ik. Je leeft met tweehonderd anderen in één huis en je badkamer is de rivier om de hoek. Het is bijna niet voor te stellen, maar er zijn volken die zo leven. Filemon bezoekt deze groepen en kijkt hoe wij van ze verschillen, maar ook hoeveel we eigenlijk op elkaar lijken. 

Ver van de bewoonde wereld 
Zo gaat Filemon op bezoek bij de Hadza in Tanzania, zij jagen nog en hebben niet meer dan een pijl en boog. Ook ontmoet hij de Yanomami in Brazilië, een gemeenschap die middenin de jungle leeft. Ook gaat hij langs bij de kamelenherders in Mongolië, de bewoners van de Bijagos Archipel in Guinee-Bissau, de Trobrianders in Papoea Nieuw-Guinea en de Raramuri in Mexico. Filemon zoekt uit hoe deze volkeren denken over beweging, seksualiteit en man-vrouwverhoudingen. Wat zouden wij nog van ze kunnen leren?

Eerste ontmoeting
In de eerste aflevering is Filemon te gast bij bewoners van de Bijagos Archipel. Waar ze nog echt typische mannen en vrouwen taken hebben. Maar anders dan je in eerste instantie misschien denkt. Filemon krijgt de kans om mee te doen aan een eeuwenoud initiatieritueel, als aap. En mag samen met de mannen hout verzamelen en zijn dansmoves laten zien in de plaatselijke disco. Want ja, die hebben ze daar ook.


Kijk de afleveringen van Filemon Buiten Westen hier terug!