25:30
Gezien
26
10-04
serie

FEESTJE! Met meer Facebookvrienden leef je langer

Stuurt meneer 'Hey beautiful eyes!' alwéér een vriendschapsverzoek? Beter accepteer je deze gretige gozer snel.

Veel Facebookvrienden zijn namelijk hartstikke gezond voor je. Dat lees je goed ja. Dus is die vriendenlijst van je enorm? Dan leef je dus langer. Onderzoekers volgden twee jaar lang 12 miljoen Californische gebruikers en hielden bij wie van hen overleden en waaraan. Wat bleek? Ze ontdekten een verband tussen de hoeveelheid Facebookvrienden en het moment van overlijden.

Social media medicijn

Gooien we gelijk een disclaimer op je. Bovenstaand feitje geldt namelijk alleen wanneer je vrienden uit zichzelf een vriendschapsverzoek sturen. Wanhopig zelf op de vriendenknop klikken heeft dus geen zin.

Je Facebookvrienden helpen overigens niet tegen kanker, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Maar ze beschermen je wél tegen hart- en vaatziekten, dodelijke overdoses aan drugs en zelfmoord. Een actief sociaal leven houdt je namelijk gezond. En veel online contact kan voor een groter geluksgevoel zorgen, waardoor je minder snel ziek wordt.

Kijken kijken niet zeiken

Spam je nieuwe BFF's overigens niet digitaal dood met honderden statusberichten. Dit is niet alleen flink vervelend. Je hebt dus ook kans eerder dood te gaan als je iedereens tijdlijn volknalt. 

Maarrrr; slinger je geen klaagberichten, maar foto's rond op Facebook? Dan ben je juist weer lekker bezig. Het regelmatig delen van mooie plaatjes blijkt namelijk je leven weer te verlengen. 

Dus, even alles op een rijtje. Het is een beetje kiezen of delen op Facebook. Maar als je iets deelt met dat enorme vriendenleger van je, kies dan voor een knap kiekje. Zoals een selfie van jou met je fotogenieke vensterbankcactus. Dan leef je langer. Volgens deze gasten dus.


Valerio4Ever, elke maandag 21:15 uur, BNN, NPO3