Feest! Donald Duck is 65 jaar geworden!

Maar wist je ook dat Donald in een anti-nazi propagandafilm heeft gespeeld?

Tijd voor taart want de Nederlandse Donald Duck heeft de seniorenleeftijd aangetikt!

Het is misschien wel een van de meest gelezen stipbladen van Nederland. Maar wat weet je er nou echt van deze vrolijke eend?

Wist je bijvoorbeeld dat hij een tweede naam heeft. Officieel heet 'ie Donald Fauntleroy Duck. In de film Donald Gets Drafted uit 1942 wordt dat bekend gemaakt.

Z'n ouders heten Woerd "Snater" Duck en Hortensia Duck. Hij is niet een enigseend want hij heeft een tweelingzusje Dumbella. Dumbella wordt vrijwel nooit genoemd tot 2014. Dan blijkt dat de tweelingzus van Donald een ruimtevaarder is die al jarenlang onderweg is voor onderzoek.

tweeling

Donald is een uitstekend acteur die kan meedraaien op het niveau van Leornardo diCaprio, Natalie Portman en Jennifer Lawrence. Hij is namelijk de trotse bezitter van een Oscar. Die prijs heeft 'ie gewonnen met met de film Der Fuehrer’s Face (die overigens eerst Donald Duck in Nutzi Land heette)


Het is een film anti-nazi propagandafilm uit 1943 waarin Donald Duck een nachtmerrie krijgt dat hij moet werken in de fabrieken van Nazi-Duitsland. Hele film zien? Check hem hieronder.


Over Oscars gesproken, in 1958 was hij co-host bij de uitreikingen. Niet verkleed, maar hij verscheen in een korte animatie.

Zijn films en strips mogen dan wel in kleur zijn, maar zelf ziet hij er niet zoveel van. Donald is namelijk kleurenblind blijkt uit de film Der Fuehrer’s Face. In de film meldt hij zich aan bij het leger en daarbij keihard faalt op een kleurentest. Hij wijst een groene kaart aan en zegt dat 'ie blauw is. Het maakt 't leger blijkbaar niet zoveel uit want hij wordt wel aangenomen als nieuwe rekruut.

Al die filmoptredens hebben ervoor gezorgd dat Donald ook z'n eigen ster heeft op de Walk of Fame in Hollywood.

ANP-404260