Er zit plastic in je drinkwater

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Zonder water was er nooit leven op aarde geweest. Water is leven. En toch gaan we wereldwijd helemaal niet zo goed met ons water om.

Vorige week is er een onderzoek gepubliceerd waarin is onderzocht hoeveel stukjes microplastic er in een flesje mineraalwater zitten. Dat microplastic is een verzameling van stukjes plasticstof. Deels komt het plastic van het flesje en dop zelf en een ander deel komt van plastic vervuiling in het milieu. Plastic zwerfvuil valt langzaam uit elkaar in minuscule plasticdeeltjes die overal in de natuur terecht kunnen komen.

Dit kwam boven water

Van de 259 flesjes van 11 verschillende merken die getest zijn, waren er maar 17 flesjes waar geen plastic in gevonden werd. De studie vond dat er gemiddeld 314,6 microdeeltjes plastic per liter in het flessenwater zit. In één fles, van het merk Nestlé, vonden ze zelfs meer dan 10.000 deeltjes per liter. Maar dat is wel echt een uitschieter in de test.

Het bleek ook dat het aantal deeltjes heel sterk kon verschillen tussen de flesjes van hetzelfde merk. Een ander flesje van Nestlé bevatte bijvoorbeeld maar 6 microdeeltjes per liter. En in het merk Aqua vonden ze tussen de 0 en de ruim 4.500 microdeeltjes per liter, afhankelijk van de fles. San Pellegrino en Evian komen het meest positief uit de test, hun flesjes bevatten tussen de 0 en respectievelijk 74 en 256 microplastic-deeltjes per liter water.

Wat gebeurt er met dat plastic in je lichaam?

Uit eerder onderzoek naar plastic in vis bleek uit dat ongeveer 90% van de microplasticdeeltjes die je binnenkrijgt zonder problemen je lichaam weer verlaten. Die overige 10% blijft dus wel ergens in je lichaam achter. Maar het is niet bekend of dat schadelijk is.

Van de deeltjes die er gevonden werden in de flesjes water is ongeveer 90% tussen de 6.5 en 100 micron (een micron is 0.001 millimeter) groot. Dit is zo klein dat je ze vaak gelijk uitpoept, maar een tiende ervan wordt opgenomen in je bloedbaan waarna je nieren het eruit filteren en je het uitplast. De overige 10% van de microplastic deeltjes zijn groot genoeg om door je lichaam verwerkt te worden, zoals je ook eten verwerkt.

Gevolgen zijn onbekend

De Keuringsdienst vond in 2014 dat er microplastic in potjes honing zat. Microplastic in onze producten en ons water komt vaker voor, en wetenschappers weten niet precies wat het in ons lichaam doet, en óf het schadelijk is. De World Health Organization is naar aanleiding van deze publicatie een nieuw onderzoek gestart naar microplastic in drinkwater en de gezondheidsrisico’s. 


Geschreven door: Cilia Hulspas