En de Oscar gaat naar La La... Moonlight

De prijs voor Beste Film ging uiteindelijk naar Moonlight. Maar op het kaartje dat acteur Warren Beatty in handen kreeg stond: La La Land.

Het wordt al het meest schokkende moment ooit voor de Oscars genoemd. Acteurs Warren Beatty en Faye Dunaway die La La Land tot beste film uitroepen, terwijl het eigenlijk Moonlight moet zijn. Er was in de hele wereld verbazing vanochtend vroeg, toen bleek dat Beatty de verkeerde envelop in handen had gekregen. Maar hoe kon dat gebeuren?

Het is elk jaar het grote geheim wie de Oscars winnen. Er zijn maar twee mensen die tot aan de uitreiking van de beeldjes weten wie in welke categorie wint. Zij tellen de uitgebrachte stemmen en zijn er verantwoordelijk voor dat de kaartjes met de winnaars in de enveloppen komen. Dat werk gebeurt met precisie en discretie. 

Deze editie ging het mis nadat Emma Stone de prijs voor Beste Actrice in ontvangst had genomen. Op dat winnende kaartje stond vanzelfsprekend: 'Emma Stone - La La Land'. Toen Warren Beatty en Faye Dunaway de winnaar in de categorie Beste Film bekendmaakten, stond diezelfde tekst op het kaartje: 'Emma Stone - La La Land'.

Nog een blunder

Alle kaartjes worden dubbel afgedrukt. Er zijn twee sets enveloppen met winnende kaartjes erin, die in twee verschillende koffertjes gaan: een voor Cullinan en een voor Ruiz. Want er moet hoe dan ook worden voorkomen dat er iets misgaat. Mocht er iets gebeuren met een van de sets enveloppen, dan is er altijd nog een tweede achter de hand.

Volgens filmjournalist Robbert Blokland is het daar misgegaan, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Voor elke winnaar zijn er twee enveloppen. Een aan de linkerkant en een aan de rechterkant van het podium. Er is een draaiboek waar de sterren die de prijzen uitreiken op moeten komen. Maar als een ster zich vergist, dan is er aan de andere kant van het podium nog een tweede envelop."

'Nooit meer terug'

Presentator Jimmy Kimmel grapte na de blunder bij de Oscars nog dat Steve Harvey de schuldige was, die in 2015 de mist in ging tijdens de Miss Universe-verkiezing. Maar hij is vooral kritisch op zichzelf. “Ik weet niet wat er is gebeurd, maar ik geef mezelf de schuld. Het is gewoon een awards-show.”

Kimmel is duidelijk in zijn conclusie. "Ik wist dat ik deze show om zeep zou helpen. En dat heb ik gedaan. Ik beloof dat ik nooit meer terugkom."