En dan twitter je opeens als 22-jarige namens Zweden over Trump

Max Karlsson mag de komende week namens Zweden twitteren. Een leuk bijbaantje, maar deze week gaat het maar over één ding.

Hij had zich er behoorlijk op verheugd: deze week is de 22-jarige Max Karlsson de baas van Zweden... op Twitter. Sinds 2011 rouleert het account @Sweden tussen gewone burgers, die een poosje uit naam van hun land mogen tweeten. 

Max wilde het leuk en luchtig houden, maar toen begon vrijdagavond, duizenden kilometers verderop, Donald Trump over zijn land. De Amerikaanse president zei dat er de avond tevoren iets was gebeurd in Zweden, maar lichtte niet precies toe wat.

Een twitterstorm brak los, de Zweden hadden geen idee waar Trump aan refereerde (Trump heeft dat inmiddels uitgelegd). Max beheert het account sinds gisteren en gaat nu de nog steeds woedende discussie aan. Zijn eerste tweet:

Hij pakte door met een lijstje feiten, duidelijk gericht aan Donald Trump. Zo blijkt uit statistieken dat de criminaliteit in Zweden de afgelopen twee decennia niet is gestegen, maar juist gedaald. En over het aantal moorden in Zweden zei hij dit:

Hoe is het om opeens als particuliere jurist een discussie op zo'n wereldpodium te voeren? "Het heeft iets tragikomisch: alsof je in een Seinfeld-aflevering zit", zegt Max in een interview met The Verge. 

De uitspraken van Trump hebben het account een flinke boost gegeven. "We hebben er zo'n duizend volgers bijgekregen", zegt Max. "Maar gisteren heb ik ook een stuk of dertig accounts moeten blokkeren." 

Ongeveer de helft van alle mentions van @Sweden gaan op het moment over Trump. Toch is hij van plan om deze week over andere dingen te praten. De jurist had het gisteren ook over zijn favoriete videogames en foto-apparatuur.

En 'for the record', er gebeurt heus wel wat in Zweden. Gisteren is een fotograaf het ziekenhuis in geslagen tijdens rellen bij een metrostation. Ook zijn acht auto's in brand gestoken. Zoals Max het zegt: