Eilandje tellen in Indonesië

Een land dat niet weet hoeveel eilanden het heeft, dat klinkt bizar. En toch weet Indonesië dat niet precies.

Ze hebben er zo veel dat ze het aantal nooit definitief hebben vastgesteld. Bij een schatting in 1996 kwamen ze uit op maar liefst 17.508 eilanden, waarvan 'maar' 13.466 officieel zijn erkend. Ze willen er meer en zijn dus hard aan het tellen geslagen.

Daar gaat nogal wat werk in zitten, vertelt het telteam tegen de BBC. "We moeten ieder eiland bezoeken, de coördinaten, de naam, de betekenis van die naam en de eilandgeschiedenis opschrijven en het landschap en de geografische geschiedenis beschrijven."

Indonesië wil zich hiermee beschermen tegen claims van buurlanden, vertelt NOS-correspondent Michel Maas. "Er zijn een paar keer conflicten geweest met buurlanden. Maleisië heeft via de internationale rechtbank in 2002 twee eilandjes toegeëigend." Ook wil Indonesië hiermee de illegale visserij beperken. 

Volgens de VN telt iets als eiland als het een 'natuurlijk gevormd stuk land' is, omringd door water, dat ook bij vloed boven water ligt. Voor de naam van een eiland geldt de regel: als twee locals de naam kennen, kan het worden erkend. 

Eva Cleven van De Westerlingen trok pas nog door Indonesië: