Eetstoornis? Internettherapie is ook een optie

Wat nou als je anorexia of boulimia hebt en je niet in therapie wilt of durft te gaan. Dan is er ook nog een andere optie: internettherapie.

Steeds meer dingen kunnen online - en dus ook een therapie. Problemen zoals alcoholisme, burn-out's of depressies kunnen online al worden aangepakt. Aan dat rijtje kunnen nu eetstoornissen worden toegevoegd, zegt onderzoeker Elke ter Huurne. Vandaag promoveert zij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op één van die behandelingen.

ellen

Ze deed onderzoek naar de online behandeling bij etendebaas.nl. Daar kun je sinds 2009 een cognitieve gedragstherapie voor verschillende eetproblemen volgen.

Het werkt aardig als een 'normale' therapie, je doorloopt een traject met meerdere gesprekken, krijgt opdrachten en positieve feedback van een hulpverlener. Maar dan wel in je eigen tijd achter je computer of tablet.

Veel dingen zijn dus hetzelfde, maar je mist dus wel een hoop non-verbale communicatie. Dat kan juist ook een voordeel zijn zegt Ter Huurne: "Deelnemers zetten vaak goed hun gevoel op papier. Als je op de juiste manier beantwoordt, voelen ze zich ook gehoord en gesteund, vertellen ze." Om die reden worden de behandelaars worden speciaal getraind om mensen via internet te behandelen.

Toch denkt Ter Huurne dat een internetbehandeling nooit de gewone therapie gaat vervangen. "Het is een behandeling die het aanbod aanvult. Het is voor een specifieke groep die dit prettig vindt. Het is niet voor iedereen geschikt."

Lees meer op NOS op 3.

Emma Wil Leven

NPO 3 maakte in november een special rondom de eetstoornis anorexia, waarin patiënten, ouders en deskundigen vertellen over deze ziekte. De aangrijpende documentaire Emma Wil Leven had hierin een hoofdrol. Op haar twaalfde krijgt Emma een extreme vorm van anorexia. Ze ondergaat meerdere therapieën maar die helpen allemaal niet veel. Op haar achttiende raakt ze uitbehandeld en heeft ze nog maar één wens: naar een kliniek in Portugal.

Op jonge leeftijd

Een eetstoornis is van alle leeftijden en komt soms al heel vroeg. De NTR ging bij Maud langs. Zij is nog maar tien jaar en heeft nu al veel last van haar anorexia.