3 zet eetproblemen op de kaart

Strijden tegen de kilo’s of vechten om een hap door je keel te krijgen. Aankomende weken aandacht voor eetproblemen op NPO 3!

Wat is de eetstoornis Pica? Hoe kan je liefde hebben in een dik lichaam? Wat zijn onze vooroordelen over dikke mensen? En hoe is het leven met Anorexia Nervosa? Vanaf eind oktober gaan we proberen antwoord te geven op bovenstaande vragen.

Wat gaan we kijken?

Dit is de programmering tijdens de eetprobleemweken:

Brard en Jekel: Vetgelukkig

brard en jekelVanaf 23 oktober, iedere dinsdag om 20:25 uur.

Patty Brard en Diederik Jekel weten allebei hoe het is om te strijden tegen overgewicht. In deze serie onderzoeken ze de wetenschappelijke en culturele kanten van overgewicht. Hoe kan je liefde hebben in een dik lichaam? En helpen diëten? En nog belangrijker hoe staan Patty en Diederik en nu voor in hun eigen strijd?

Het Voedselgevecht

Het voedselgevecht

Vanaf 25 oktober, iedere donderdag om 20:55 uur.

In het programma Voedselgevecht volgt Marlijn Weerdenburg verschillende mensen in gevecht tegen een eet- en voedselstoornis. In vier afleveringen komen de bekende eet- en voedselstoornissen Anorexia Nervosa en Boulimia aan bod, maar ook de onbekende als Pica (dwang om niet eetbare materialen te consumeren) en Anorexia Athletica (dwangmatig sporten om af te vallen). Je volgt een groep mensen op weg naar herstel, maar nog een lange weg hebben te gaan.

Anorexia Eetclub

Vanaf 6 november, iedere dinsdag om 21:05 uur.

Zes dappere jongeren met anorexia nervosa, die in verschillende fasen van hun herstel zitten, gaan proberen om onder begeleiding van een diëtiste te koken. Door de uitdaging aan te gaan, willen Fleur, Joris, Anne, Daphne, Sanne en Stephanie laten zien hoe deze strijd hun leven bepaalt. Het doel is dat de jongeren elkaar helpen en steunen in de wens om samen een normale maaltijd te bereiden. De wil om te genezen is er, maar in hun hoofd is de eetstoornis nog vaak de baas.

Doc: Lekker Dik


Woensdag 7 november om 21:05 uur.

De meningen over dikke mensen zijn talloos, vaak ongenuanceerd en keihard. Reden om het er eens goed over te hebben in deze taboedoorbrekende uitzending met ruimte voor humor, verdriet, liefde, pijn en glamour. Bram van Splunteren onderzoekt hoe Nederland staat tegenover dik zijn

3Doc: Emma wil leven

Emma Wil Leven carousel medium-1497459539

Deze docu is al eerder uitgezonden, maar kan je nog gewoon bij ons kijken.

Een intieme en nooit eerder vertoonde kijk in de strijd tegen anorexia van documentairemaakster Jessica Villerius. Op haar twaalfde werd Emma gediagnosticeerd met de dodelijke ziekte anorexia nervosa. Dat wat begon met een drang naar controle, resulteert in het verlies van controle. Op achttienjarige leeftijd is ze uitbehandeld en heeft ze nog maar een wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, een laatste kans op overleven. 

Tussenuur: Een carnivoor, vegetariër en veganist zitten in een radiostudio

Dit klinkt als het begin van een flauwe mop, maar niets is minder waar, want het is de opstelling van de nieuwe Tussenuur-podcast over veganisme en vegetarisme. En dat zorgt voor interessante gesprekken. Luister hier de podcast.

29 a176047028 44769092 1933926883367929 8397192449918763008 n

KNOW SHIT: Linda maakt worst en Amber is boos op vleesman

In KNOW SHIT vertellen we je elke week hoe je moet omgaan met maatschappelijke thema's als pesten, discriminatie, ongelijkheid, vooroordelen en gezondheid. Hoe het echt zit, dus. Amber (17) uit Den Haag is vegetariër omdat ze het zielig vindt dat dieren moeten sterven voor vleesconsumptie. Ze vraagt zich af of haar protest zo gezegd wel iets uitmaakt en wat er zou gebeuren met het slachten van dieren als héél Nederland vegetariër zou worden. KNOW SHIT-host @LindadeMunck, zelf ook vega, wilde samen met Amber op zoek naar het antwoord.


Lysanne (23) werd ziek van gezond eten

13 61d5bca90e IMG 20180416 105315 786
In een wereld waar fitgirls en superfoods worden aanbeden, lijkt gezond eten en veel sporten hét recept om een gelukkig leven te lijden. Dat dit niet altijd het geval is, weet Lysanne (23) maar al te goed. Wat begon als een interesse in gezond eten, eindigde in de eetstoornis orthorexia. "Ik vond frietjes heel eng." Lees meer.