27-12

Een kwestie van doen

Jan over de zelfredzame vrouw

Het geluid van drillende boren en tikkende hamers vult de werkplaats van Mevrouw Spijker. We zijn op bezoek bij het bedrijf dat kluscursussen geeft aan vrouwen én dames opleidt tot klusvrouw. Op mijn vraag hoe het voelt om als vrouw de handen uit de klusmouwen te steken antwoorden vrijwel alle cursisten hetzelfde: “Het is zó fijn om het zelf te kunnen doen.” Ik knik instemmend en voel me ook een klein beetje betrapt: zelf zou ik ook wel een kluscursus kunnen gebruiken.

still12

Helpende hand
Sinds ik een maand geleden verhuisde heb ik mijn dozen uitgepakt en de vloer gedweild, maar alle klusjes waarbij gereedschap nodig is probeer ik hardnekkig te vermijden. Zo staat een grote plank waarvan ik allang weet waar die moet komen al weken onaangeraakt in de hoek van de kamer. En ook de hanglamp die zo mooi boven mijn eettafel zou staan is inmiddels bedekt met een dikke laag stof. Onbewust heb ook ík de hoop gevestigd op de helpende hand van een mans persoon die maar niet op komt dagen. Zou ik me ook niet beter voelen als ik het zelf zou kunnen doen?

“Het is vooral een kwestie van doen.” Onder begeleiding van docent Jeanette probeer ik een snoertje van een stekker te voorzien. En ik ben verbaasd, want waar ik mezelf altijd heb beticht van het hebben van twee linker handen, heb ik dit klusje bijzonder snel geklaard. Jeanette kijkt tevreden om zich heen: “Het gaat om zelfredzaamheid. Dat vrouwen zélf dat ene plankje of lampje op kunnen hangen zonder te hoeven wachten tot de partner, vader of buurman kan.” En terwijl we de borende en zagende groep vrouwen gedag zeggen neem ik het mezelf voor: komend weekend ga ik aan de slag met mijn gevreesde lamp en plank.

still6

Zelfredzaamheid
In de dagen die volgen stof ik mijn lamp af en verplaats ik de plank een paar keer, maar van ophangen is geen sprake. Als de zondagmiddag aanbreekt en ik nog geen steek ben opgeschoten bel ik in paniek mijn goede vriendin. Niet veel later balanceert ze met een schroevendraaier in de hand op een  keukentrapje, terwijl ik de lamp boven mijn hoofd in de lucht hou. Ze poert en pielt. De schroef past niet goed in het gaatje en de lamp hangt een tikkeltje uit het lood, maar hij hangt. Ik moet lachen: misschien is het hebben van klusgrage vriendinnen ook wel een teken van zelfredzaamheid. Als de avond valt en ik mijn vriendin heb uitgezwaaid klik ik het lampje aan. Hij staat prachtig boven mijn eettafel en ik denk aan Jeanette. Ze had helemaal gelijk, het is vooral een kwestie van doen.

Bekijk hier de video: