29-06

Driemibo Braboneger

Cultheld Steven Brunswijk alias de Braboneger is vanaf volgende week terug op NPO3 met de 'De Braboneger Basht'.

In De Braboneger Verkaast nam hij de Nederlandse cultuur onder de loep. In De Braboneger Basht gaat hij zijn hart luchten over alles wat hem opvalt op het internet.

Hoe ziet jouw weekend eruit?
Dat is een goede vraag... Steven is namelijk nog een man "van het laatste moment". Na wat getuur in de agenda blijkt hij een weekendje mee te lopen bij de politie in Tilburg om aandacht te besteden aan zakkenrollen. Zijn weekenden zijn doorgaans goed gevuld met partijtjes, verjaardagen en bedrijfsuitjes. Steven wordt overal en nergens gevraagd om 'efkes' een showtje te geven. Maar er is één ding waar Steven zich op dagelijkse basis actief mee bezighoudt: zich godsgruwelijk storen aan mensen!

Aan wie erger je je?
Pfff, heb je even? Rappende leraren, nietszeggende vloggers, onoplettende blanke ouders en mensen die schoonmaaktips geven op YouTube. Hoe langer hij erover nadenkt, hoe meer ergernissen er naar boven komen. In Braboneger Basht analyseert hij iedere dinsdag en vrijdag met zijn vrienden Dennis en Djordjhy de sneuste, treurigste en meest tragische filmpjes van het internet. Om te beginnen een half jaar lang, "maar met een beetje pech zit ik hier drie jaar, mensen blijven domme dingen doen".

Laten we beginnen bij rappers. De hitlijsten staan vol met de hits van Boef, Lil' Kleine en Mocromaniac... noem maar op. "Het gaat meestal he-le-maal nergens over, maar ze kunnen wel rappen". Dan is er nog de categorie rappers die én niet kunnen rappen én niet weten wanneer ze moeten stoppen. Zo rapt een blanke jongen: "het is mijn wijk, je bent een vuile snitch". "Wij zwarte mensen denken bij snitchen aan zware onderwerpen - snitchen bij de politie - maar hij bedoelt waarschijnlijk dat hij is gesnitched bij het afkijken van een proefwerk."

braboneger Steven, Dennis en Djordhy

Vind je falende mensen niet gewoon grappig?
"Nee, ze zijn vaak echt irritant. Daar ben ik gewoon niet blij mee". Wat is er ook leuk aan vloggers van tien jaar oud die opstaan en zeggen 'ik ben net opgestaan'. "Ja, dat zie ik ja! Doe iets! Ga op een jetski staan en maak een salto, dan zeg ik: dat is gaaf". Maar mensen moeten van de Braboneger ook niet doorslaan met hun capriolen.

Steven kan zich namelijk helemaal de tandjes ergeren aan mensen die iets gevaarlijks gaan doen, wat dan fout gaat. Ze beginnen dan te huilen, maar mensen zeggen dan wel: 'ja maar hij durft het wel'. "Nee, je moet het niet maar durven. Je moet niet ergens met je ski’s op een dak gaan staan en eraf springen en dan vervolgens raar opkijken als je ski’s breken."

Steven De Braboneger

Heb je zelf nooit domme dingen gedaan?
Absoluut. Heel veel zelfs. "Maar dat besef ik dan ook en dan stop ik op tijd." Waarschijnlijk heb jij geen herinneringen aan Stevens rapcarrière onder de naam NOG 'Name of Godness'. Al snel raadde zijn vrienden hem aan eens kritisch naar zijn eigen werk te luisteren en realiseerde hij dat 'ie 'misschien niet zo denderend' is. Maar fysiek stompzinnige dingen heeft hij nooit gedaan. "Het zijn vaak blanke mensen die zulke fratsen uithalen."

Kijk de filmpjes er maar op na! Als er in de dierentuin een kind in een benarde situatie komt met een tijger, een leeuw of een grizzlybeer, dan is het altijd een blank kind. Volgens Steven zijn blanke mensen namelijk te nieuwsgierig, ze moeten altijd overal foto's maken en dan verliezen ze hun kind uit het oog. "Je zult dat nooit een neger zien doen. Van mijn vader mocht ik nooit verder dan 1 meter van hem vandaan komen, anders had ik een probleem dat groter was dan de grizzlybeer."

Heb je nog een laatste boodschap?
"Ja. Doe gewoon normaal. Dan kom je niet in de Braboneger Basht." Was getekend: Steven 'Braboneger' Brunswijk.


De Braboneger Basht is iedere dinsdag en vrijdag te zien op NPO3.nl en op het NPO3-YouTubekanaal