Download jij weleens illegaal? Lees dan even verder

Een van de grootste filmdistributeurs van Nederland gaat downloaders aanpakken.

Ook jij downloadt vast wel eens een filmpje… Dat gaat super easy en wordt al jaren gedoogd, maar binnenkort gaat dat misschien veranderen. Vanaf dit najaar wil Dutch Filmworks, de distributeur van onder andere Komt een vrouw bij de dokter en Dummie de mummie, de vele downloaders van hun films aanpakken. 

Oké, maar hoe? Dutch Filmworks wil in de gaten gaan houden wie één of meer van hun nieuwe films of series downloadt. De distributeur wil de downloaders achterhalen aan de hand van hun ip-adressen. De privacy van downloaders wordt namelijk door BitTorrent (een hulpmiddel om films te downloaden) niet beschermd, waardoor iedereen kan zien vanaf welke ip-adressen wordt gedownload. 

Wie wordt betrapt op het downloaden van een DFW-film, kan straks thuis een brief verwachten met een voorstel voor een schikking. Dat houdt in dat je een rechtszaak kan voorkomen door ‘m af te kopen. Volgens de directeur van Dutch Filmworks zal dat meer zijn dan enkele tientjes. Als je niet betaalt, dan volgt alsnog een rechtszaak. 

Moet jij je nu grote zorgen maken? Misschien niet direct, want aan ip-adressen heeft een filmdistributeur nog niet zo veel. Internetproviders moeten de ip-adressen eerst nog omzetten naar adresgegevens. Alleen dán kan Dutch Filmworks daadwerkelijk een brief naar jouw huis sturen. Maar internetproviders als Ziggo en KPN staan niet te springen om mee te werken. En dus zal een rechter eerst moeten bepalen of internetproviders verplicht zijn om mee te werken. 

Ook loopt Dutch Filmworks nog tegen wat andere problemen op. Want wie zijn ip-adres verbergt met een vpn-verbinding, heeft een grote kans om niet geïdentificeerd te worden. Ook bestaan er zogeheten private trackers, privétorrentsites waar je niet zomaar op komt. Daar zijn gebruikers veilig, tenzij de filmdistributeur toegang weet te krijgen tot die sites.