De beste docu over Kurt Cobain ooit

Bij aflevering Kurt Cobain: Montage of Heck

Kurt Cobain is een van de interessantste en invloedrijkste muziekanten van onze tijd, zijn verhaal werd nog nooit zo compleet verteld.

De documentaire Kurt Cobain: Montage of Heck is volgens 3voor12 de allerbeste documentaire over de gitarist/zanger van Nirvana. Afgelopen woensdag was het 23 jaar geleden dat Kurt Cobain zelfmoord pleegde. Als frontman van Nirvana wordt begin jaren '90 opeens super-populair met de hit 'Smells Like Teen Spirit'. Hij maakt in totaal drie studioalbums voordat hij de hand aan zichzelf slaat. Waarom hebben zoveel mensen het nog over hem, en waarom moet jij die docu kijken?

1) Die muziek rockt!
Zet bovenstaande YouTube clip aan (of een cd, als je heel oud bent), luister 15 secondes en lees dan verder. Keiharde drums, gierende gitaren en het ruige stemgeluid van Kurt Cobain: Nirvana is alles wat de jaren '80 qua muziek niet zijn. Hoe Cobain zingt geeft een zangleraar paniekaanvallen en Cobain is geen ultra-briljante gitarist. De muziek is simpel, doeltreffend maar vooral heel erg oprecht. Hij zingt niet over hoe hij meisjes versiert, maar over hoe hij de wereld niet begrijpt en de wereld hem niet. Deze teksten samen met bikkelharde gitaarmuren en de drumpartijen van Dave Grohl komen binnen als een mokerslag.

2) Kurt Cobain is een bijzonder figuur
Eigenlijk alles is interessant aan Kurt Cobain. Vooral omdat hij zo mysterieus is. Hij wilde graag muziek maken, maar bekend worden zat hij helemaal niet op te wachten. Sterker nog: hij haatte het. Hij werd een held voor superveel tieners die zich net als hij onbegrepen voelen. Het probleem was: hij wilde helemaal geen held zijn. Smells Like Teen Spirit werd een wereldhit en precies om die reden wilde hij dat liedje het lieft nooit meer spelen. De roem, drugsverslaving en voor doktoren onverklaarbare maag- en darmklachten maken hem eindeloos depressief. Dat verandert als hij in '92 vader wordt van dochter Frances. Maar toch pleegt hij in '94 zelfmoord. Zelfs hierom is een groot mysterie, want volgens complotdenkers - en/of die hard fans - is Cobains dood een complot van de CIA (of anderen). 

Luister tip: Michiel Veenstra maakte laatst op 3FM een mooie radio-docu over Cobains leven en het akoestische album dat Nirvana maakte. 3) Het is een f***ing mooie docu
Het leven van Cobain wordt nergens zo mooi in beeld gebracht als in deze film. De makers van Montage of Heck kregen namelijk toegang Cobains privé-archief. Hierin zaten duizenden opnames, papieren aantekeningen, teksten, foto's en beelden. Er zit ook een Nederlands sausje om de docu heen: van geluidsfragmenten zonder beeld wordt gebruikt gemaakt van animaties en die werden gemaakt door Hisko Hulsing! Als je nog niet overtuigd bent kun je altijd nog naar het onderstaande fragment uit DWDD kijken waarin Mark Tuitert en Pieter van den Hoogenband hun liefde voor de film betuigen.


Kurt Cobain: Montage of Heck wordt door de VPRO bij NPO 3 uitgezonden