44:14
Gezien
760
10-03
aflevering

Docu: My Fucking Problem

Voor Anne is penetratie al tien jaar zo pijnlijk dat het onmogelijk is. Vaginisme heet dat. En verdomd veel meisjes hebben hier last van.

Anne heeft verschillende therapieën gevolgd, zonder succes. En toch wil ze het koste wat kost ook kunnen. Waar komt dat gevoel vandaan? En hoe ervaren anderen dat?

Napraten in de studio
Omdat de documentaire veel vragen op kan roepen zal er meteen na de docu in de studio doorgepraat worden. Sophie Hilbrand zit dan aan tafel met twee meiden die ook vaginisme hebben. En met seksuoloog Minke de Boer. Ook schuift Jacqueline van de Bilt aan, auteur van het boek 'Overwin je vaginisme'.

Sophie over vaginisme
“Vaginisme is onder velen een onbekend fenomeen, terwijl het voor een grote groep vrouwen dagelijks een grote rol speelt. BNN wil het probleem van vaginisme uit de taboe-sfeer halen en ik hoop vurig dat deze thema-avond hier aan bijdraagt.
Heel gedurfd dat Anne van Campenhout zo’n persoonlijke film heeft gemaakt, waarmee ze volgens mij een belangrijke stap heeft gezet voor vrouwen om zich over eventuele schaamte heen te zetten en er over te praten met hun naasten, met professionals of ervaringsdeskundigen. Ga niet zelf aanklooien, maar praat er over.“

Nog steeds een taboe
Voor vele honderdduizenden vrouwen in Nederland doet penetratie pijn. Toch is het een taboe-onderwerp en dat wil Anne graag doorbreken met haar documentaire. In haar zoektocht spreekt Anne met lotgenoten, specialisten en haar eigen vriend.

Deze docu laat de impact van een pijnlijke vagina zien en onderzoekt de vraag: hoe belangrijk is penetratie eigenlijk écht? Lukt het Anne om te accepteren dat dit er voor haar misschien niet in zit?

Napraten kan op NPO3.nl/aftertalk
Heb jij zelf last van dit probleem? Ken je iemand die dit heeft? Of wil je gewoon wat vragen? Na de uitzending is er een LIVE Aftertalk op NPO3.nl. Waarin jij je vragen anoniem kan stellen aan de twee deskundigen uit de show.


My Fucking Problem woensdag 8 maart om 20:30 bij BNN.