Djior was kindsoldaat | JZHMZ

Bij aflevering Getraumatiseerd

Acht jaar was Djior toen zijn ouders en broertje voor zijn ogen werden vermoord, en hij werd opgeleid tot kindsoldaat.

Naam: Djior
Leeftijd: 26
Woont in: Den Bosch
Beroep: Vrijwilliger voor de gemeente

Verscheurende burgeroorlog
Congo is al dertig jaar in oorlog en vrede zit er niet aan te komen. Ondertussen wordt alle menselijkheid in het land in flarden verscheurd. Vrouwen worden verkracht en kinderen worden mishandeld. Dingen die je nooit in de media ziet. Niet gek natuurlijk, maar wel even een besefmomentje.

Dijors vader was journalist
Djiors vader was een bekende journalist en tegen de dictatuur. Hij wil de wereld laten zien hoe zijn president een bloedbad aanricht. Er trekt een rebellenleger door het land en zij vermoorden alles op hun pad. Als straf wordt hij vermoord, net als zijn vrouw en het broertje van Djior. Hij ligt op dat moment onder het bed, waar zijn moeder daarvoor ook nog op wordt verkracht. Hij vlucht met zijn oom die wordt gepakt door de rebellen en levend wordt begraven. Djior moet aansluiten bij het leger.

Geslagen en gebrainwashed
Van zijn achtste tot vijftiende zit Djior in het leger. Hij wordt geslagen en compleet gebrainwashed. Natuurlijk denkt hij aan vluchten, maar hij durft het niet. Maar waar moet hij ook naartoe? De jungle in? En hoe moet hij dan aan eten komen? 

Gevlucht
Djior ziet veel bloed en moet letterlijk over lijken lopen die compleet uit elkaar liggen. Dus ja, natuurlijk is hij bang, héél bang. En dan wordt hij ’s nachts uit zijn bed gesleurt door een jongen die hem helpt ontsnappen. Ze vluchten naar Kinshasa en ontmoeten daar iemand van het Rode Kruis. Zijn dankbare ticket naar Nederland.

Lees ook: Shanti. Shanti's ex vermoordde hun zoontje en daarna zichzelf.

Lees ook: Talleke. Talleke legt al haar moederliefde in reborn, een pop.


Meer Je Zal Het Maar Zijn!