Dit is wat de plannen uit Den Haag voor jou betekenen

Wij zochten uit wat er voor jou uit al dat maandenlange vergaderen van de politieke partijen is gekomen.

Het is éindelijk zover: we hebben een nieuw kabinet. Het duurde nooit zo lang om partijen en plannen bij elkaar te krijgen, maar het is nu toch echt gelukt. De partijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie presenteerden vandaag hun plannen. 

Wij maakten een selectie van de dingen die voor jou belangrijk zijn. 

schoolopleiding

- Je krijgt meer les over de geschiedenis van Nederland. Ook komt het Wilhelmus aan bod, waar je de tekst én betekenis van gaat leren. Op je 18e krijg je daarnaast een boekje thuis over de geschiedenis van Nederland. 

- Ook ga je tijdens schooltijd minstens een keer naar het Rijksmuseum én breng je een bezoekje aan de Tweede Kamer

- Ga je naar een hbo-opleiding of naar de universiteit? Dan betaal je in je eerste jaar maar de helft van je collegegeld. En als je leraar wil worden krijg je twee jaar lang korting. De basisbeurs komt niet terug. 

- Er komt een nieuwe rekentoets in het schooljaar 2019/2020. Tot die tijd wordt de oude rekentoets wel afgenomen, maar telt-ie niet mee. De oude toets is te moeilijk en vaak waren ook meer antwoorden mogelijk.

- Experimenten om bijvoorbeeld als je op de havo zit een vak in het vwo te volgen. Soms is het nodig om een vak op een hoger niveau te volgen, omdat een opleiding die je wilt doen dat eist.

- Techniekopleidingen op het vmbo worden beter en je kunt ze op meer plekken volgen. Er gaat namelijk honderd miljoen euro naar toe. 

werk

- Je krijgt voorrang bij een sollicitatie bij de overheid als je een maatschappelijke stage van maximaal een half jaar doet en daar ook een certificaat voor hebt behaald. Ook bij bedrijven willen ze die regeling gaan fixen.

- Bedrijven vinden het heel handig om je een tijdelijk contract aan te bieden, bijvoorbeeld via een uitzendbureau. Dan kunnen ze je ook weer snel ontslaan. Maar er moeten nu meer vaste contracten komen, vindt het kabinet.

- Arbeidsdiscriminatie wordt strenger aangepakt. Dat is bijvoorbeeld dat je geen stage of baan krijgt omdat je een niet-westerse achtergrond hebt. 

vrijetijd

- Een hoop goedkope dingen worden duurder. Dat komt omdat de belasting omhoog gaat. Boodschappen, maar ook concertkaartjes, een bezoek aan de kapper, een kaartje voor het zwembad of je band plakken wordt daardoor duurder. 

- De regering wil dat er minder wordt gerookt. Daarom worden pakjes sigaretten duurder.

kwetsbaar

- Je hoeft niet overal meer in te vullen of je man of vrouw bent. Dat kan namelijk best vervelend zijn als je bijvoorbeeld transgender bent. En naar je geslacht vragen is ook best ouderwets.

- Ook moet er op school veel meer over depressies en zelfmoordneigingen worden gepraat. 

- Tienerzwangerschappen moeten worden voorkomen. En als het dan gebeurt, moeten ze beter worden begeleid.

- Het kinderpardon blijft hetzelfde. Het gaat hier om kinderen met een migratieachtergrond die geen verblijfsvergunning hebben. Wanneer zij langer dan 5 jaar in Nederland wonen, mogen ze blijven. 

reizen

- Woon je bijvoorbeeld in de buurt van Groningen, Breda, Enschede of Leeuwarden? Dan heb je mazzel, want er gaan hier meer treinen rijden. Het kabinet wil daarmee ook deze plekken beter bereikbaar maken. 

- De boetes voor kleine verkeersovertredingen gaan omlaag. Maar mensen die vaker in de fout gaan, krijgen juist hogere boetes. 

- Er wordt gekeken of luchtvaartmaatschappijen voor lawaaiige en vieze vliegtuigen extra geld moeten gaan betalen. Als dat niet werkt, wordt je vliegticket vanaf 2021 misschien wel duurder. Voor binnen de EU betaal je dan 7 euro meer, voor daarbuiten 22 of zelfs 40 euro. 

veiligheid

- Het versturen van wraakporno, wordt strafbaar. Dit is bijvoorbeeld het versturen van een naakfoto van je ex, om hem of haar daarmee te kwetsen. Je kent het misschien van de bekende zaak van Chantal uit Werkendam. Zij had Facebook voor de rechter gedaagd om te achterhalen wie een seksfilmpje van haar had gedeeld. 

- Wijkagenten zijn volgens het kabinet belangrijk en dus gaat veel van het geld voor de politie naar hen, en er komen er meer.  

- Ook de bestrijding van cybercriminaliteit krijgt meer geld, zo'n 95 miljoen euro. Dat gaat bijvoorbeeld naar diensten die het internet afspeuren naar hackers.