Dit is waarom je wel een mbo-opleiding moet gaan doen

Het bedrijfsleven schreeuwt om mensen met een mbo-opleiding. Deze mbo'ers vertellen waarom zij fan zijn.

Er is niet een beetje een tekort, maar een groot tekort aan mensen met een mbo-opleiding. En dat terwijl er heel veel werk is: tussen september vorig jaar en februari dit jaar kwamen er meer dan 200.000 vacatures bij. Alle reden om voor het mbo te kiezen toch?

"Het imago van het mbo is niet zo goed", zegt Lisanne Fons van 21. Ze is een uitblinker, een mbo'er die juist laat zien wat je met het mbo allemaal wél kan bereiken. "Ik kom van het speciaal onderwijs en mensen zeiden altijd: dat kan jij toch niet. Maar ik wil motoragent worden, dat is mijn toekomstdroom. En omdat ik op het laagste mbo 1-niveau kon instromen, ga ik binnenkort toch solliciteren bij de politie. 

LISANNE2

Door de nadruk op de kenniseconomie, en alle doemberichten over automatisering en robots die je baan komen afpakken, staat de mbo-opleiding er niet altijd even goed op. Maar doordat het weer beter met de economie gaat, nemen de vacatures ontzettend toe. Check hieronder in welke sectoren er het meeste werk is voor mbo'ers. 

 Rémy is 25 en werkt al een tijdje als hovenier. "Ik sprak laatst nog een oud-leraar van mijn mbo. Die zie dat we een uitstervend ras zijn, er komen steeds minder leerlingen. En dat terwijl er heel veel werk is. Ik ken ook iemand die bij de gemeente Rotterdam werkt. Zij probeert mensen die uit de bijstand komen vaak hovenier te laten worden, want dan heb je meteen een baan."

Mooier werk dan in het 'groen' is er volgens Robert niet. "Maar ik merk dat er minder mensen in de sector zitten, komt omdat iedereen met computers aan de gang gaat. Dat is helemaal niks voor mij, geen mooier vak dan lekker buiten zijn. Als we tien dagen per jaar slecht weer hebben, is het veel, geloof me."

Voor mij is het moeilijk om aan goede zzp'ers te komen voor klussen, die hebben allemaal werk zat.

En dat kan de 31-jarige Robert Mallens - ook hovenier, én boomverzorger in de winter - beamen. "Toen ik 21 was begon ik met mijn eigen bedrijf. Inmiddels heb ik vast een extra iemand in dienst en ik huur ik twee tot drie extra mensen in. Maar voor mij is het moeilijk om aan goede zzp'ers te komen voor klussen, die hebben allemaal werk zat."

Een baan!

"Het mbo is heel breed", zegt Lisanne. "Je kan doorstromen naar het hbo, er zijn veel stages en je wordt goed begeleid vind ik. En het bedrijfsleven wil heel graag mbo'ers, dat is echt een voordeel. Ik heb al twee keer een baan overgehouden aan een stage."

Hoe kan het dan dat er toch te weinig mensen aan zo'n mbo-opleiding beginnen? "Ik denk dat het angst is", zegt Lisanne. "Op het nieuws en van andere mensen hoor je dat het mbo slecht is, of laag - je kan beter hbo doen. Ik denk dat veel ouders hun kinderen op een hoger niveau proberen te krijgen en dat het niveau daardoor een beetje afzakt."