Dit is het verhaal achter de échte Silk Road

Spanning, sensatie, liefde en drugs in de nieuwe Nederlandse thriller Silk Road. Dit is er nog over van de echte Silk Road.

Puntje-op-je-stoel-gevoel, dat is de nieuwe thriller Silk Road. De 19-jarige Daphne wordt verliefd op de charmante Raymond, die drugs verhandelt op internet. Raymond bestaat, en heette in het echt Maikel. Hij verhandelde zijn drugs op een illegale online marktplaats, Silk Road. En die bestond echt. Sterker nog, die bestaat nog steeds.

Raymond, de echte Maikel, kreeg in de VS 15 jaar cel, die hij gedeeltelijk in Nederland mag uitzitten. Hij heeft spijt en schaamt zich diep, vertelde hij aan de rechter. Maar voor hij vast kwam te zitten, verdiende hij tientallen miljoenen euro als 'Supertrips', zoals zijn klanten hem kenden. 

Hieronder kan je de hele film terugkijken. Die is dus geïnspireerd op het verhaal van de echt bestaande Raymond. 

Silk Road

Spannend verhaal natuurlijk, maar wat was Silk Road precies? Het was onder de online marktplaatsen een beetje de popster, de meeste bekende naam. De site stond bekend om zijn betrouwbaarheid; kocht je er wat (meestal met bitcoins), dan kreeg je het ook - en anders kreeg je je geld terug. Mensen haalden er vooral drugs, of bijvoorbeeld wapens.

De site zat diep verbogen, in het zogenaamde deep web. Daar kan je niet zomaar heen, je moet een speciale browser gebruiken (TOR, lees hier meer). Niemand kon er daardoor bij: de overheid niet, de politie niet, drugsbaronnen niet. 

Daardoor konden gewone jongens als Maikel zicht ontpoppen tot grote drugshandelaren, gewoon via de post. "Het idee was een beetje dat niemand daar ooit opgepakt zou worden", zegt oud-hacker Ricky Gevers. "Dat idee hebben mensen inmiddels niet meer."


In 2013 viel het doek voor Silk Road. Via een Nederlanders drugshandelaar kwam de FBI de site op het spoor en trof uiteindelijk de oprichter aan in een openbare bibliotheek. Hij kreeg twee keer levenslang.

Vrij snel daarna kwam Silk Road 2.0 online, de opvolger. Ook die ging plat. Nu is Silk Road 3.0 er wel, en zijn er een hoop andere marktplaatsen bijgekomen - al zijn die een stuk minder betrouwbaar. 

"De omvang van dit soort netwerken blijft groeien", zegt Ricky. "Er komen er alleen maar meer bij, en sommige verdwijnen ook weer. Vroeger had je echt alleen maar Silk Road, nu is de markt veel meer gespreid. Zoals toen met alleen Silk Road, dat zal nooit meer gebeuren."