Dit is de condoomkoning van Thailand

Mechai Viravaidya pakte eigenhandig aids aan in zijn land.

Thailand staat bij velen bekend om sekstoerisme en lady boys. Daarnaast is Azië na de Sub-Sahara de regio met de meeste aidsbesmettingen ter wereld. Juist daarom is deze man zo bijzonder: Mechai Viravaidya (76), ofwel: de condoomkoning van Thailand.

Vroeger was Mechai soap-acteur en politicus. In de jaren zestig besloot hij zich volledig in te zetten voor seksuele voorlichting. Op dat moment had een gemiddeld Thais gezin 7 kinderen en groeide de armoede hard.

"We wilden contraceptie even gemakkelijk beschikbaar maken als groente”, zegt hij tegen de BBC. Dus trainde zijn organisatie duizenden lokale winkeliers de pil voor te schrijven en condooms te verkopen. Ook trainde hij docenten en organiseerde hij condoom-opblaaswedstrijden op scholen. Immers, zegt Viravaidya: contraceptie ligt gevoelig en humor is de beste manier om het daar doorheen te breken.

Zijn campagne werkte, maar toen braken de nineties aan en brak de aidsepidemie uit. Mechai zette een enorm programma op waarbij hij kinderen flyers door het hele land liet uitdelen, organiseerde miss condoom-schoonheidswedstrijden en liet zelfs politieagenten condooms uitdelen. Ook opende hij een school en een keten van ‘Cabbages & Condoms’-restaurants waar paspoppen kleding van condooms dragen:

de gevaarlijkste wegen

Intussen noemt UNAIDS Thailand een 'succes story': het aantal aidsdoden is sinds 2000 gedaald met met 64% en volgens de statistieken zijn er sinds 2016 geen baby’s met hiv meer geboren. 

Door Viravaidya's verdiensten noemde de Thai noemen condooms tegenwoordig ‘mechai’s. Ondanks zijn leeftijd is de bejaarde activist echter nog niet klaar met zijn levenswerk. “Hoewel we tegenwoordig lage cijfers hebben, verandert het type mensen dat HIV krijgt: de jongere generatie", zegt hij tegen de BBC.

Voor Spuiten en Slikken ging Tim Hofman eerder op bezoek bij de lady boys in Thailand: