Dit gebeurt er met je hersenen als je er een klap op krijgt

Minderjarige vechtsporters mogen vanaf januari volgend jaar niet meer iemand op het hoofd schoppen of slaan. Dat is volgens de Vechtsportautoriteit namelijk slecht voor je hersenen.

"De hersenen van kinderen zijn heel kwetsbaar", zegt Lot Verburgh. Ze is geprovomeerd als neuropsycholoog en deed veel onderzoek naar sportende kinderen. "Als je jong bent, zijn je hersenen heel erg aan het groeien en ontwikkelen. De verbindingen die dan worden aangemaakt, gaan stuk bij een harde klap of veel zachte klappen."

Volgens Verburgh kunnen klappen op je hoofd invloed hebben op je geheugen, reactiesnelheid en concentratie. Niet alleen kinderen, maar ook volwassen kunnen daar last van krijgen. "Maar bij kinderen is het nog kwalijker, omdat het ook effect kan hebben op school." Verburgh ziet dat veel jonge vechtsporters het gevaar niet goed in kunnen schatten. "Daarom hebben ze het denk ik verboden. Ze kunnen niet zelf beslissen over dat risico."

MMA-trainer Roemer Trompert is het daar mee eens. Hij runt samen met zijn vriendin een eigen gym in Amsterdam. Daar heeft hij al jaren de regel: onder de 18, geen klappen op het hoofd. "Als leraar, maar ook als ouder ben je verantwoordelijk voor je kind. En het is gewoon slecht voor kinderen. Als ze 18 zijn mogen ze doen en laten wat ze willen.

Trompert is niet bang dat de vechtsport er saaier door wordt. "Je moet je trainingsmethodes erop aanpassen, zodat je goed kunt presteren en dat de sport toch gewoon leuk blijft."


Karin Schreve is moeder van kickboksers Jayden (10) en Jimmy (12). Twee weken geleden werden de broertjes wereldkampioen in Italië. Moeder Karin vindt de nieuwe regels maar niks. "Ze hebben gewoon een helm op en bij voetbal mogen ze toch ook gewoon koppen."

Ze steunt daarom samen met een aantal andere ouders en vechtsportliefhebbers een petitie op Facebook. "We vinden het onderscheid ook niet eerlijk. Bij MMA, kickboksen en thaiboksen mag het niet en bij karate bijvoorbeeld wel. Dat is toch gek?" Volgens haar gaat het in Nederland veel te snel en veel te streng. "In Italië en Engeland heb je die regels niet, want de kinderen hebben ook gewoon overal bescherming."

Toch kan ondanks die bescherming nog steeds schade optreden, zegt Lot Verburgh. "Bij de eerste klap voel je misschien niks en bij de derde misschien ook niet eens. Maar je hersenen schuddel bij een kleine klap al in je schedel." Al die kleine klapjes achter elkaar, tellen volgens Verburgh op. "Hoe vaker dat in korte tijd gebeurt, hoe schadelijker het effect is."

Bij hele harde klappen is het effect volgens haar nog groter. "Dan schudden je hersenen zo hard dat je hersenen aan de achterkant ook weer tegen je schedel aanklappen." Door klappen tegen de zijkant van je hoofd kunnen je hersenen gaan draaien, zegt Verburgh. "Dat is voor je hersenen een beetje hetzelfde als dat je iets verrekt, zoals je enkel bijvoorbeeld."

MMA-leraar Trompert vindt het vooral belangrijk dat alle sport en vechtscholen meegaan in de nieuwe ontwikkeling. "Probeer het gewoon een keer uit en steek je kop niet in het zand." Hij voelt zich als docent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kinderen. "Denk aan de toekomst van de kinderen. Daar vind ik klappen op je hoofd niet bij passen."