Dit doet 24 uur lang Netflixen met je lichaam.

“Nog eentje dan”, denk je als je al uren op de bank die vette serie zit te kijken. Hoe slecht is dat voor je? Danny en Iris zochten het uit.

Stranger Things, Pretty Little Liars, Riverdale: ze zijn samen goed voor bijna 150 uur kijkplezier. Dat lijkt veel, maar veel mensen kijken dat in een paar dagen weg. Meer dan acht miljoen Netflix-kijkers doen namelijk aan bingeracen: binnen 24 uur na de release van een nieuwe serie die helemaal uitkijken. Danny en Iris van Youtube-kanaal Mashup namen de proef op de som.

"Het is me wel echt vies tegengevallen", zegt Danny. Iris: "We zaten er op het laatst echt heel erg doorheen." Wil je zien hoe ze het volhielden? Check dan de video.

Bingen betekent in het Engels dat je ergens veel te veel van neemt. De term wordt vaak gebruikt in combinatie met Netflix: bingewatchen. Meestal betekent het dat je meer dan drie afleveringen achter elkaar kijkt. Bingeracen is de nieuwe trend onder jongeren, waarbij ze een serie binnen 24 uur na de start in één keer helemaal uitkijken.

Leuk zo’n dag op de bank, maar gezond is het niet. Op de universiteit van Texas deden ze er onderzoek naar. Ze zochten uit dat bingewatchen kan zorgen voor depressie en eenzaamheid. Vooral mensen die niet lekker in hun vel zitten, blijken veel te bingewatchen.

De hele dag series kijken, zorgt er ook voor dat je dikker wordt. Obesitas is namelijk een groot probleem onder bingewatchers. En alsof dat nog niet genoeg is, zorgt het ook nog voor een slechte slaap.

Ondanks de gevaren binget 70 procent van de Netflix-kijkers en acht miljoen daarvan zijn bingeracers. Mark is medisch specialist en onderzocht bij Danny en Iris wat dat voor gevolgen heeft.

"Als je één keer 24 uur doortrekt, is het risico op vervelende dingen niet zo heel erg groot. Maar als je dit regelmatig doet, omdat je elke keer een nieuwe serie hebt dan kun je jezelf uitputten."

Mocht je toch van plan zijn te gaan bingeracen dan heeft Iris wel een tip. "Wij hebben buikpijn gekregen, omdat we heel veel troep hebben gegeten. Dus ik zou wel echt gezond eten." Danny: "En zorg ervoor dat je een hele spannende serie gaat kijken".