Dit betekent de miljoenennota voor jou

We zochten voor je uit wat er in de nieuwe kabinetsplannen staat over jongeren.

De koets, hoedjes, de Troonrede, een koffertje met de begroting: het is de derde dinsdag van september en dus trok Den Haag weer alles uit de kast voor Prinsjesdag. 

Maar de dag leek dit jaar een beetje voor spek en bonen. Dat komt omdat we eigenlijk helemaal geen kabinet hebben. NOS op 3 legt je uit wát er dan anders is:


Toch worden er wél plannen gepresenteerd vandaag. Saai, zou je denken, maar toch zullen er ook voor jou dingen veranderen. We zetten zes plannen die jongeren aangaan op een rijtje:

Meer geld naar basisschoolleraren ☝️

De juf of meester op de basisschool gaat letterlijk wat meer verdienen. Nu krijgen ze nog minder dan een docent op de middelbare school, terwijl ze toch allebei een hbo-opleiding hebben gevolgd. Daar moet 270 miljoen extra verandering in brengen, al vinden basisschoolleraren het zelf niet genoeg. Zij gaan op 5 oktober alsnog staken voor meer salaris. 

Verpleegkundigen gezocht 🏥

Nog geen idee wat je wilt worden? Denk eens aan verpleegkundige. Er zijn hard mensen in de zorg nodig, dus komt er 30 miljoen euro bij om hiervoor mensen op te leiden. Daarmee wordt het ook makkelijker om over te stappen als je nu een hele andere opleiding zou volgen of baan zou hebben. 

koets

Jonge, groene vingertjes 🌿

Steeds meer jongeren kiezen voor een opleiding in de tuin- of landbouw. Om al die nieuwe leerlingen aan te kunnen, krijgen deze scholen er 6,2 miljoen euro bij. Het kabinet hoopt hier bijvoorbeeld mee dat er meer duurzame boerenbedrijven komen. 

Fiets of gitaarles voor arme kinderen en jongeren 🎸

Niet iedereen heeft het geld thuis om bij een voetbalclub te gaan of een nieuwe fiets te kopen. Om deze kinderen tóch niet achter te laten blijven bij anderen in de klas, wordt in Den Haag 100 miljoen uit de portemonnee gehaald om hen toch voetbalschoenen of zwemlessen te kunnen geven. 

troon

Weg met muizenkeutels in restaurants 🍔

"Man, man, man." Dat is wat Rob Geus van het tv-programma De Smaakpolitie uitroept wanneer hij een ranzige keuken in een restaurant ziet. Maar Rob is niet de enige die in z'n witte jas door de Nederlandse horeca trekt. Dit is een taak van de NVWA, die 25 miljoen extra krijgt om ervoor te zorgen dat we overal veilig een hamburger naar binnen kunnen werken.

manmanman

Cyber 010101 💻

Om te zorgen dat jij ongestoord kan (blijven) internetten, komt er meer geld om cybercriminaliteit aan te pakken. Natuurlijk is het ook daarna niet slim om een paar honderd euro over te maken naar een Nigeriaanse prins die je miljoenen belooft, maar dit soort oplichters moeten wel gaan oppassen. 

Eigen wattes? 📑

Eigen risico. Jeweetwel, dat ene ingewikkelde dat iets zegt over hoeveel een gebroken been je kost. Dat bedrag gaat omhoog van 385 euro naar 400 euro. Ehm, ja, dus? We leggen je nog een keer uit wat dat nou precies inhoudt: