15:21
Gezien
3
17-09

Lubachs dieronvriendelijk vlees keurmerk

Zondag met Lubach heeft stickers om op vleesproducten te plakken van dieren die een slecht leven hebben gehad.

Afgelopen kaartte Zondag met Lubach aan wat voor rotleven dieren in de bio-industrie hebben, zélfs als de wet wordt gevolgd. De politiek heeft onlangs besloten hier precies niets aan te doen. Toch kun jij iets doen. Je kunt vlees namelijk kopen met een keurmerk voor dieren die een beter leven hebben. Maar helaas heeft meer dan tachtig procent van het vlees dat keurmerk niet. 

Daar heeft Arjan Lubach iets op bedacht: het Slechter Leven Keurmerk. Deze stickers zijn te bestellen op www.slechterleven.nl, ware het niet dat ze nu al uitverkocht zijn. Wanhoop niet, want je kunt ze nog wel downloaden. Let wel: je mag ze niet in de supermarkt op spullen plakken, want dat is verboden!

Stalbranden
Deze zomer zijn er 225.000 varkens omgekomen bij stalbranden, waar varkens net zo goed beveiligd zijn tegen brand "als een wc-rol in een loods". Onbehandelde botbreuken, wonden en biggen die dood worden geslagen zijn aan de orde van de dag bij varkensbaron Adriaan Straathof. Dat is kwalijk zat. Het probleem is dat het leven van een dier in de bio-industrie al vreselijk is, zélfs als de wet wordt gevolgd. 

Hoe komt dat dan?
Eigenlijk heel simpel. De prijs van vlees daalt en om dat te kunnen betalen moeten steeds minder boeren steeds meer dieren houden. Arjan Lubach zegt het beter: "om steeds maar weer goedkoper vlees te krijgen hebben we een hele industrie opgetuigd waarin tientallen miljoenen dieren het permanent kut hebben".