Deze Turkse komedie verovert de Nederlandse bioscopen

Nét achter Hollywoodkrakers als Fifty Shades Darker en John Wick 2 was dit weekend de Turkse komedie Recep Ivedik 5 de best bekeken film.

De film Recep Ivedik 5 kwam afgelopen donderdag uit in twaalf bioscopen van Pathé en kreeg in drie dagen maar liefst 15.500 bezoekers. Best bijzonder, want grote reclamestunts en recensies waren er van tevoren niet. Ter vergelijking: in diezelfde theaters trok de best bezochte film Fifty Shades Darker 19.600 bezoekers. Met twee keer zoveel voorstellingen.

Waarom is een Turkse komedie zo'n succes in de Nederlandse bioscopen? Pinar Coskun, die jaarlijks een festival met Turkse films organiseert in Rotterdam, legt tegen NOS op 3 uit. "Het is makkelijke humor, heel plat. De komiek die de hoofdrol speelt, spreekt veel Turkse Nederlanders aan, door zijn verheerlijking van de Turkse cultuur."


Pinar vergelijkt de komiek met de Amerikaanse president Trump. "Recep heeft een paar oneliners, waar iedereen in een deuk ligt. Hij is tegen de elite, hij praat niet beschaafd en hij is dik. Hij is eigenlijk tegen alle algemene beleefdheidsvormen, net als Trump. Het zijn types die veel mensen aanspreken."

Zonder een politieke boodschap uit te dragen, laat hij op een komische manier zien dat Turken overal de besten in zijn, zegt Pinar. "Je ziet de ideeën van de huidige Turkse regering ook terugkomen in de film. Veel Nederlandse Turken hangen de APK van president Erdogan aan, dus is het niet zo gek dat de bioscoopzalen vol zitten."

NTR-programma Dichtbij Nederland bezocht eerder deel vier van de komediefilms. Verslaggever Emil Andel vroeg aan bioscoopbezoekers waarom de film zo populair is, én zocht uit of er ook Nederlanders 'm kwamen bekijken.