@dearcatcallers, of jullie effe kunnen ophouden

Noa Jansma was het zat dat mannen haar ongewild nariepen of floten. Nu maakt ze selfies om bewustwording te creëren.

Je loopt over straat en vreemde mensen beginnen je na te fluiten, of roepen iets van: "Hé schatje, ga je mee?". Het lijkt onschuldig, maar in Amsterdam zijn ze er zo klaar mee dat het strafbaar is gesteld. Je kan er een boete voor krijgen tot wel 4.100 euro.

Noa Jansma vond het zo irritant dat ze besloot er zelf wat aan te doen. In plaats van het te negeren vroeg ze de catcallers om met haar op de foto te gaan om die vervolgens op Insta te gooien. "Bijna niemand vroeg waarom ik een foto met ze maakte, behalve eentje. Die vertelde ik dat het voor een feministische site was, vond 'ie helemaal prima." 

Noa

En daar zit precies het probleem, volgens Noa, ze hebben zelf niet door dat het naroepen als heel vervelend wordt ervaren. "Ze zijn helemaal niet achterdochtig omdat ze het zelf heel normaal vinden wat ze doen, terwijl dat helemaal niet zo is. Een reden kan zijn omdat het voor meisjes zo'n dagelijkse kost is, dat het als 'normaal' wordt ervaren. Daardoor komt er ook weinig aandacht voor het probleem."


Ze vond het moeilijk om aan anderen in haar omgeving uit te leggen wat er dan gebeurde als ze werd nageroepen. Mannelijke vrienden van haar geloofde het niet of wilden dan weten wat voor figuren dat deden of zeiden "Of ik moest het maar zien als een compiment", vertelt Noa. "Maar als iemand 'Hey sexy schatje' naar je roept, is dat het gewoon niet."

Als je denkt dat het niet zoveel voorkomt heb je 't mis, zegt Noa. In de zomer wordt ze dagelijks nagefloten of geroepen, in de winter ietsje minder. "Op zich wel logisch want in de zomer heb je meer rokjes aan en ben je buiten, maar dan is het nog gewoon absurd dat dit gebeurt." 


Op een gegeven moment werd ze in de trein gefilmd door twee jongeren die allemaal seksuele dingen naar haar riepen. "Dat was echt heel vervelend. Toen bedacht ik: he, wat nou als gewoon hen ga filmen en zo de macht weer terugpak. Zo is het project eigenlijk begonnen."

Op haar Insta staan tot nu toe 21 foto's met allemaal verschillende mannen. "Maar dat zijn ze nog lang niet allemaal want vaak gebeurt in het in het voorbijgaan, dan heb je niet eens de tijd om te reageren en een foto met ze te maken."

Toch blijft ze het spannend vinden om foto's te maken met haar catcallers. "Je komt heel dichtbij de mannen die iets vervelends over je zeggen. In het begin vond ik het dan ook heel eng omdat je niet weet hoe ze reageren maar uiteindelijk bleek dat ze het helemaal niet erg vinden."

Noa vindt het zelf ook ingewikkeld om te bepalen wanneer nou iets echt vervelend is: "Het is zo'n dunne scheidslijn wanneer iets een compliment is en seksistisch. Veel mannen denken een compliment te geven als ze zeggen dat je sexy bent, maar dat is het niet. Daarnaast hangt het ook van de lichaamstaal af als iemand bijvoorbeeld "Goeiemorgen schat" tegen je zegt. Soms likken ze hun lippen erbij af of maken ze masturberende bewegingen erbij, dan is het wel duidelijk. Maar ik heb ook weleens foto's achteraf verwijderd omdat het dan toch niet seksistisch was, en dat is wel waar dit project over gaat." 

Of het wel mag? "Ja ik heb even op internet rondgekeken en volgens mij mag het wel ja. Maar het wordt nu zo bekend dat ik misschien maar eens met een advocaat moet gaan praten", vertelt ze lachend.

Het project loopt nog twee weken, dan heeft het precies een maand geduurd.