De zaak-Eminem: lose yourself in the courtroom

"His palms are sweaty, knees weak, arms are heavy, There's vomit on his sweater already, mom's spaghetti."

In uiterste concentratie luisterde een rechter in Nieuw-Zeeland gisteren naar dé hit van Eminem. Niet naar de tekst, maar om te kijken of de muziek leek op een deuntje dat een paar jaar eerder onder een campagnes-potje zat. 

De rapper heeft de politieke partij achter het spotje aangeklaagd wegens plagiaat. De rechter luisterde niet alleen naar de tracks. Jeff Bass, een van de producers van Lose Yourself, speelde ook de iconische baslijn live in de rechtszaal. 

Plagiaatzaken zijn een beetje ongewoon, maar zeker niet zeldzaam. In de afgelopen jaren stonden grote namen als Ed Sheeran en Pharrell Williams voor de rechter, omdat ze een nummer van een ander hadden gekopieerd.

Voor rechters zijn het lastige uitspraken. Het verschil in melodie is vaak zo subtiel dat het lastig te bepalen is of er sprake is van plagiaat. Probeer het zelf maar eens bij het nummer Photograph van Ed Sheeran.

Waar luistert de rechter naar?

Advocaat Rob van Dongen behandelt veel plagiaatzaken bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. We spraken hem vorig jaar over de zaak van Ed Sheeran (die uiteindelijk een schikking trof).

Een rechter kijkt volgens hem naar een aantal kenmerken van het lied: het akkoordenschema, de melodielijn en het refrein. "Een liedje dat bestaat uit een vaststaand popschema én een melodielijn die hetzelfde is, komt in de buurt van plagiaat." Uiteindelijk kijkt de rechter naar de 'totaalindruk' van het liedje. 

Het is afwachten wat de rechter gaat zeggen over de Eminem-nummers. Maar de kans is groot dat de zaak uiteindelijk wordt geschikt: "Zo gaat dat wel vaker met dit soort zaken. Al is het maar om reputatieschade te voorkomen", zei Van Dongen.