De werkervaringsplek: hetzelfde werk voor VEEL minder geld

Veel jongeren werken voor weinig geld.

Net afgestudeerd en je wil lekker aan het werk? Dat kan best tegenvallen. Pas afgestudeerde jongeren kunnen soms niets anders dan kiezen voor een 'werkervaringsplek'. En dat is net zo kut als het klinkt.

Tenminste, je doet waardevolle ervaring op en je bouwt een netwerk. Maar betalen, ho maar. Dat zit er meestal niet in - of niet veel in ieder geval. Terwijl je hetzelfde werk doet als de mensen om je heen.

via GIPHY

FNV VINDT HET NIKS

"Er wordt op deze manier misbruik gemaakt van de zwakke positie van jongeren die net afgestudeerd zijn", aldus vakbond FNV. Sinds FNV een meldpunt heeft voor zogeheten stagemisbruik, zijn er zo'n 600 meldingen binnengekomen.

Vanochtend was er een zogeheten Rondetafelgesprek, waarin alle betrokken partijen hun zegje mochten doen. Aanleiding voor het gesprek was de uitzending van KRO-NCRV's De Monitor over stagemisbruik van een jaar geleden.

Voorzitter van FNV Jong Kristina van der Molen was bij dat gesprek. Ze is positief, omdat er nu eindelijk serieus aandacht wordt besteed aan het probleem van ervaringsplekken. "Ik ben blij met de reacties van de politici en de oplossingen die door de aanwezige wetenschappers zijn aangedragen", zegt ze.

Ook van 500 euro per maand kan je gewoon niet leven.

Kristina van der Molen

Toch blijft het nog een beetje bij pleisters plakken, vindt Van der Molen. "Het blijft te veel bij tussenoplossingen, zoals een vergoeding van 500 euro. Maar daar kan je gewoon niet van leven."