De week van de watvoorwijsheid?!

Van 17 tot 24 november is de Week van de Mediawijsheid. Maar wat is mediawijsheid in hemelsnaam?

Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Vroeger kreeg je een keer per maand per post een afschrift van de bank. Als je snel wilde weten hoeveel knaken je niet had moest je naar het bankkantoor. Nu kijk je gewoon even op de app. Je aanmelden voor een studie betekende vroeger miljoenmiljard formulieren opvragen en invullen, nu is het een paar klikken werk. Het internet heeft ons leven sneller, efficiënter en in veel gevallen leuker gemaakt.

You only live online
Kattenfilmpjes, schittermagische Snapchatfilters en WhatsAppen met het buurmeisje dat nu in Nieuw-Zeeland woont, wat is daar nou erg aan? Op zichzelf niet zoveel. Maar al die informatie wordt ergens opgeslagen: welke filmpjes jij leuk vindt, wanneer je ze liked, waar je ze liked en wat je allemaal met je buurmeisje bespreekt. Online-bedrijven hebben hierdoor een nauwkeurig beeld van wat jij allemaal leuk vindt. 

Boeiend, heb niets te verbergen
Je zult ongetwijfeld geen vreselijke lijken in de kast hebben liggen. Toch ligt er in jouw mailbox, WhatsApp-geschiedenis en al je social-accounts een enorme berg aan info over jou. Het zou toch jammer zijn als iemand zichzelf toegang verschaft tot jouw privécollectie pikante plaatjes en je diepste geheimen. Hoe je daar verstandig mee omgaat is mediawijsheid. 

Ok, misschien toch wel
Tijdens de Week van de Mediawijsheid zie je hier op NPO 3 programma's over sexting, online veiligheid en privacy. Het is niet allemaal super dramatisch, want we besteden ook aandacht aan social media-etiquette. Dat zijn de gedragsregels die er online bestaan over taggen, liken en sharen.


De Week van de Mediawijsheid is van vrijdag 17 november tot vrijdag 24 november