45:48
Gezien
1005
02-11

De Wallen: Efteling voor volwassenen?! | Filemon op de Wallen

Zuipen, blowen en naar de hoeren.

In de bekendste hoerenbuurt ter wereld is steeds minder naakt te vinden. Wacht even. Wat?! Yup, je leest het goed. Wat je er dan wél vindt? Hordes aan reisleiders (ja, met een paraplu) met kuddes toeristen eraan vastgeplakt. En rondvaarten, dronken toeristen, studenten en zeiden we al toeristen? Zelfs de plattelandsvrouwenvereniging is aanwezig.

Ondertussen begint de Wallen dus steeds meer aan te voelen als een openbare dierentuin met vrouwen achter het glas. Is dat wel wat we willen?

The red light district
Gemeente Amsterdam is de laatste 10 jaar bezig geweest met het "opruimen" van de Wallen. De buurt stond bekend om de penoze. Nee. Niet Penoza. Penoze, je weet wel "de onderwereld." Gezellig. 

Pittig kaasje
Inmiddels zijn veel ramen en coffeeshops verruild voor: kunstateliers, souvenirwinkels en restaurants. Nou ja, als je pizzeria’s, Döner toko's en retedure koffietentjes als restaurants kan bestempelen. Zelfs Amsterdammer Filemon moet hier aan wennen: "Eerst een wipje maken en dan een kaasje eten?" Heel veel veranderingen dus. Maar wat vinden de bewoners hiervan en hoe staat de buurt er nu voor? 

Corpsballen op de Wallen
Filemon spreekt in deze aflevering een grote groep die ook zéér aanwezig is op de Wallen. En die ook wel houdt van een biertje, of twintig: de mannen en vrouwen van het corps.

Sekswerker Lola
Filemon spreekt ook Lola. Lola is een sekswerker en heeft een raam op de Wallen. Deze schaars geklede dame heeft ook nog wel wat te zeggen. Zij en de andere sekswerkers maken een vergelijking waar menig toerist niet bepaald trots op zal zijn…

Daar heb je weer zo'n debiel
Naast de drukte, "alsof je op Pinkpop staat!", verbaast Filemon zich ook over de ouders die hun kinderen meenemen naar de Wallen. Hoezo?!? Ook voelt hij zich toerist in zijn eigen stad. "Er komen hier helemaal geen Amsterdammers." Maar hij heeft het mis. De Ras-Amsterdamse in het volgende fragment blijft waar zij is. "Ik blijf hier wonen, al krijg ik twee miljoen!" Wel is ze helemaal klaar met die toeristen. En heeft een duidelijke boodschap aan Schiphol ;)

Travestiet Victoria
Een prachtige verschijning met knalblauwe oogschaduw als handelsmerk. We hebben het over Travestiet Victoria. Een fantastische verschijning op de Wallen. Toch durft ze al een tijdje niet meer als zichzelf over straat. Tegenwoordig wordt ze er nageroepen dingen die je je nare buurman niet eens toewenst! 

Kijken, kijken, niet kopen
Ondanks de complete toeristenchaos op de Wallen heeft sekswerker Lola maar weinig toeristen als klant. Ze kijken liever dan dat ze binnen komen. Kijken, kijken, niet kopen dus? Gelukkig maakt ze weinig vervelende dingen mee. En beleeft zeker wel plezier aan haar werk.

Ben je benieuwd hoe een dag op de Wallen er voor een sekswerker uitziet? Elke week schrijft sekswerker Nayra voor jou haar avonturen op. Van hoe ze op de Wallen belande, tot wat zij daar meemaakt. Je leest het in Dagboek van een Sekswerker!


Filemon op de Wallen, donderdag 21:00 bij BNNVARA op NPO 3!