De virtuele variant van de eredivisie

Volgende maand start de e-divisie, speciaal voor FIFA-spelers.

Een nieuwe Nederlandse voetbalcompetitie, niet op het gras, maar voor het glas. Op 6 februari start de E-divisie. Voetballen met een controller in de hand. Iedere club levert één gamer die strijdt voor het eerste landskampioenschap. 


Bij PSV is dat Romal Abdi. Hij is heel blij met de nieuwe competitie. "Het is erkenning voor de e-sports," zegt hij. "Ik droomde als klein jongetje al van proefvoetballer te worden. Dat lukte niet op het veld, dus probeer je het op een andere manier te beleven, op de Playstation. Sinds mijn achtste speel ik al voetbalspelletjes en dit is een droom die uitkomt." 

Lees zijn hele verhaal bij NOS op 3.

ANP-48871085

Maar terwijl FIFA in Nederland nu echt een professionele competitie krijgt, is dat bij andere games (zeker internationaal) al langer. Zo nam Valerio voor zijn programma Valerio International een kijkje in het leven van professioneel gamer Fabian Diepstraten. Deze League of Legends-speler woont er samen met zijn teamgenoten in een heuse game-villa. 

De gamers zijn immens populair: de stadia waar de wedstrijden worden gespeeld trekken duizenden toeschouwers en miljoenen mensen volgen de competitie online.