De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld #2.1

Bij aflevering Glenn Helder en Rick Brandsteder - Suriname

De aftrap van het tweede seizoen 'De Gevaarlijkste Wegen Van de Wereld' is voor ex-voetballer Glenn Helder en presentator Rick Brandsteder!

Aflevering 1
Rick en Glenn gaan naar een voormalig stukje Nederland in de tropen. Met een prachtig regenwoud, dichte jungle en onberekenbare wegen. Rick en Glenn toeren in de eerste aflevering over de levensaderen van… Suriname!

Dag 1: Paramaribo – Afobaka Dam
Ze starten hun tocht van Paramaribo naar Afobaka Dam, vlakbij het Brokopondomeer. Deze weg staat ook wel bekend als de Bauxietweg en wordt gekenmerkt door haar rode kleur en gehobbel alsof je in een fokking centrifuge zit. Vroeger reden vrachtwagens vol bauxiet af en aan om er in Suralco aluminium van te maken. Maar omdat de mijnen uitgeput raakten, staan er nu een hoop verlaten fabrieken als gevolg.  

Terwijl Rick er graag een feestje zou willen geven, vindt Glenn die verlaten fabriekshallen behoorlijk intens. Bij de oversteek van de Surinamerivier zijn ze alle twee even stil. Mán wat is dat mooi! Na 10 uur rijden komen ze bij het Brokopondomeer, dat zo groot is als de provincie Utrecht. Dit meer is ooit aangelegd om de eerder bezochte fabriek te voorzien van stroom. Een mooie slaapplek voor de mannen. Truste!

Dag 2: Brokopondo – Stone Island
Dag twee staat in het teken van de goudzoekers. Door het vrachtverkeer is deze weg behoorlijk aan flarden gereden. De weg is alleen met een 4-wiel aangedreven auto te berijden. 

Helemáál kut is de weg als het wegdek nat is. En laat het nu net die nacht geregend hebben… Feest! De jongens komen ook langs een goudmijn, waar mannen dag in dag uit in de bloedhitte zoeken naar goud. Ze huren allemaal een stukje grond. Maar garanties worden niet gegeven. Behoorlijk heftig, maar zoals ze zelf zeggen; “Wat kunnen we anders?” In hetzelfde plaatsje ontmoeten Rick en Glenn de dames van plezier. Maar voor plezier doen zij het niet. “Ik heb elke da spijt. Maar ik kán niets anders hier…” 

Dag 3: Stone Island – Kevin Ranch
Op dag 3 volgen Rick en Glenn de Savanneroute. Ze rijden dwars door de jungle richting het westen van Suriname. Het eerste stuk is vooral kilometers maken. Maar door de enorme regenval net in de periode dat Glenn en Rick er zijn, staan sommige delen van de weg compléét onder water. Maar ja, een andere route is er niet. Na een lange, intensieve en zeiknatte dag eindigen de jongens op een fruitplantage waar ze hun eigen tentje op mogen zetten. 

Dag 4
De laatste dag. Op naar Apoera! Hiervoor volgen Rick en Glenn de route waar houtkap centraal staat. Iets wat daar nog veel gebeurt, wat behoorlijk is te merken aan de wegen. Hele bossen liggen op de weg en de hobbels voelen ook weer als vanouds. Voor ze de haven van Apoera bereiken, maken ze een kleine omweg langs een vervallen treinremise. In de jaren 70 is er een spoor aangelegd van Apoera naar de bauxietmijn. Zowel de mijn als het treinspoor zijn door de burgeroorlog eind jaren '80 nooit in gebruik genomen. Na een prachtige, indrukwekkende tocht bereiken ze eindelijk de haven.

Tot volgende week! 

Check hier de route die Glenn en Rick met z'n tweeën hebben afgelegd. De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld, wordt elke zondag herhaald om 20.25 op NPO 3!