De tandarts die 40.000 levens moet redden

Stel dat je alle zieken moet behandelen en opereren in een belegerde stad, terwijl je tandarts bent. Dat is het leven van Muhammad in Syrië.

Stel je voor dat je alle zieken moet behandelen en opereren in een stad met 40.000 inwoners - en je bent opgeleid als tandarts. Dat is het leven van de 26-jarige Muhammad Darwish uit Madaya in Syrië. Hij woont in een stad omsingeld door 12.000 landmijnen en 65 wachtposten met sluipschutters van het Syrische leger.

NOS op 3 sprak met de tandarts die - samen met een dierenarts - alle medische hulp moet verlenen in de belegerde stad. Amerikaanse artsen loodsen hen via WhatsApp door de zware operaties.

Omdat er weinig beelden uit het gebied zijn en Muhammad bang is herkend te worden, is het verhaal - letterlijk - opgetekend met hulp van illustrator Romée van Benten:


Muhammad heeft samen met de dierenarts een geïmproviseerd ziekenhuis gemaakt in een gewoon huis. "We hebben te weinig medicijnen. Vaak hebben we zelfs niet eens verdoving. En ook geen alcohol om de instrumenten schoon mee te maken."

De enige hulp die Muhammed en zijn collega krijgen komt uit Amerika - via WhatsApp.

"Laatst moesten we een man behandelen die een schotwond in zijn buik had. We hebben de VN en het Rode Kruis gebeld om te vragen of ze hem op konden halen, maar ze kwamen niet. We moesten een riskante openbuikoperatie doen, dat hadden we nog nooit eerder gedaan. Door de artsen in Amerika is het gelukt."

Lees het hele verhaal van Muhammad op NOSop3.nl.